用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備叩門的半年作戰(請大家入黎傾吓)^^正能量戰士Only ...
go

準備叩門的半年作戰(請大家入黎傾吓)^^正能量戰士Only [複製鏈接]

開始為叩門準備,大家一齊多d正能量,唔洗抽唔到時咁徬徨^^
   25    0    0    0

回覆:準備叩門的半年作戰(請大家入黎傾吓)^^正能量戰士Only

做定多D功課,要叩嘅學校係做paper定面試,add oil!

我諗我都要為叩門準備, 其實k3 小朋友, 仲有無面試班可報呢?

面試班時間太短,我去買左d心儀叩門小學的一年級的書同paper 操下!

回覆:TheaHong 的帖子

代友門,叩門要準備什麼?

回覆:準備叩門的半年作戰(請大家入黎傾吓)^^正能量戰士Only

叩門多數考卷

K3 都要考卷?? my god....

引用:叩門多數考卷 +

原帖由 daddyday 於 15-01-06 發表
叩門多數考卷
考卷?又話教署有指引唔可以有筆試?

回覆 TheaHong 的帖子

去那里買和買什么

醒目開學勳章

daddyday 發表於 15-1-6 10:58
叩門多數考卷
唔一定呀!

醒目開學勳章

bklittlelamb 發表於 15-1-5 17:43
代友門,叩門要準備什麼?
shortlist 邊d學校要去,上網check定嗰d學校會點安排,有無form download?定係直接寫信去?準備定portfolio,出世紙/成績表/重要嘅証書/自行/統一表格 etc copies
有部份學校會要求派位紙,到時攞到即刻去影印

我嗰時做定個excel,有齊我有興趣嘅學校資料同link,有需要就click入去睇有無update

操唔操卷,好睇你想報係邊間學校,反而要做好處境題同禮貌先

simsimwong  thx!!  發表於 15-1-6 17:04

有冇人知宣小考什么?

我大囡並不是直資私立全軍覆沒,但為了細囡及荷包着想,都會去叩官津。
我幫大囡預備了一些叩門準備,可以跟大家分享。

1,買小一上學期的中英數補充練習,在家操練學術。

2,買多一些圖書及圖卡,在家練習講故事。

3,買了一些思維發展訓練的補充練習,練練頭腦。

4,或報讀短期針對式叩門班,當rehearsal及攞料。

5,還要update子女的portfolio

要加油呀各位。

回覆 adaandava 的帖子

Thank you so much ar....其實好多人都唔識,好似我咁四圍問人,多謝無私分享^^

引用:我大囡並不是直資私立全軍覆沒,但為了細囡

原帖由 adaandava 於 15-01-06 發表
我大囡並不是直資私立全軍覆沒,但為了細囡及荷包着想,都會去叩官津。
我幫大囡預備了一些叩門準備,可以 ...
多謝分享

APS同TT係考筆試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:kerkermui 的帖子

什麼是派位纸?

adaandava 發表於 15-1-6 16:33
我幫大囡預備了一些叩門準備,可以 ...
多謝分享呀!~ 但我搵唔到叩門班, 請問你有無相關資料?

大家整定個叩門學校list, 有學校backup可以少D, 無既最好15至20間, 因為好多學交會撞面試時間, 就算報到20間都可能只有7-8間可以去面試. 然後緊係去爬下文睇下有冇前人分享先啦!

有D學校, 根本係揀人嚟見. 如果本身唔係名幼出身已經唔駛諗.

就算係有得見, 仲要捉心理去Sell個小朋友. 如果某間小學好鍾意叫學生去校外比賽, 你就要係呢方面諗下, 小朋友有冇D咩能力可以令學校覺得幫到佢地獎(攞威)!

只有學術能力, 叩門係唔夠. 另外, 仲有少部份學校會見埋家長, 諗定到時點答.

如果家長個Part衰咗, 小朋友幾叻都無用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

suetsuet8 發表於 15-1-7 19:15
什麼是派位纸?
派位結果,註冊証
‹ 上一主題|下一主題