用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 個個都有offer,自己個仔冇間收,好down
go

個個都有offer,自己個仔冇間收,好down [複製鏈接]

見到人地個個都有好多offer,好羨慕,但自己個仔冇好唔開心,
雖然我仔宜家讀緊綠茵,有交留位費,叫做有個後備,但學費好貴,我老公搵得唔多,所以我本身ftm都要搵星期六日兼職幫補下,老公放假湊仔,但其實好辛苦,經濟上"晚晚緊"想買咩都要就住,所以報左3間有學卷(自己又衰,報咁少)但我住北區又真係唸唔到邊間好,唔想亂報,可惜,一間interview時個仔發燒冇去,其餘2間都唔收,勁唔開心,見到人人都有幾間offer又成日問我簡邊間好,但自己個仔冇學校收,宜家唯有照讀貴學費私校。
但我想問,如果统一派位一定要交左學卷簡一間,咁我迫住交左綠茵之後先發現另一間學校有位淨,咁我想去另一間時我可以點做?

1    0    0    0

回覆:個個都有offer,自己個仔冇間收,好down

我都係.... 唉

me 2!

引用:見到人地個個都有好多offer,好羨慕,但自己

原帖由 KAKAROMAMA 於 14-12-21 發表
見到人地個個都有好多offer,好羨慕,但自己個仔冇好唔開心,
雖然我仔宜家讀緊綠茵,有交留位費,叫做有個後 ...
私校都要交學劵註冊?

回覆:KAKAROMAMA 的帖子

其實交咗學券留位,之後要轉去第二間係可以叫學校俾返張學你㗎,不過留位費就冇得退囉。另外,私校冇理由收你學券喎

其實宜家好多人都仲未放位出嚟,唔駛担心冇位喎,不如趁宜家有時間,睇定仲有邊間好嘢啦!

原帖由 KAKAROMAMA 於 14-12-21 發表
雖然我仔宜家讀緊綠茵,有交留位費,叫做有個後 ...
你另外個兩間係waiting 定reject?無in個間你有冇去睇醫生?試下寫封求情信夾埋封醫生紙,睇下可唔可以補in

唔好唔開心啦!其實我諗呢個月好多家長同你一樣,包括我有內,你不孤獨的,首先唔好覺得自己小朋友比人差,今年實在太可怕,有時呀q啲諗,都好既,一早收起對仔女既驕傲,學識了平常心,我既工作接觸好多長家,有啲家長會覺得自己小朋友好叻,幾巴閉下的,而真係做到平常心既唔多,所以我都要提自己要做點樣既家長,我都決定留原校升k, 我都係猛猛緊,不過我個覺得一分錢一分貨,原校老師好,課程好,又有net,或者真係可以打好個底上小一呢(請不要同我講學劵學校都可以打好個底,因為學劵學校無offer) , 總之大把人同你一樣,你並不孤單,加油!

回覆 hopegod 的帖子

agree, 我地要對自已仔女有信心,無offer者,但不比其他有offer的唔好啊,收生睇好多因素架,唔係視乎佢識砌幾多積木,識多少動物或有沒講自己名既,我地b係有潛能的,你們不孤單,不要氣餒,過一排又大執位啦,總有適合自己小朋友既學校收既

多謝大家既鼓勵,其實佢宜家學校係學費貴,實則係唔太差,k1開始好似有net,同學校老師又有左感情,不過真係好想搵番有學卷。
佢病左冇in果間果曰有睇醫生,不過冇攞醫生紙,而且前曰收到學校比左封reject信我,其餘果兩間後備,但一間要係指定曰期要寫封信話排後備,我過左,另一間都係要指定曰期要交張from排後備,我有交,但話如果後備有份會12月12曰or before收到電話,但我冇收到

emiliarabbit 發表於 14-12-21 11:17
私校都要交學劵註冊?
有參加教育處呢個新收生計劃既幼稚園都會收學卷,就算私校都可以參加

回覆 KAKAROMAMA 的帖子

交左學卷都唔怕, 如果另一間有位又OFFER比你仔仔, 你可以去返綠茵攞返張學卷, 然後去另一間註冊的。

回覆 emiliarabbit 的帖子

有部份私校都要用學券註冊, 但無學費減免咁解, 我女讀朗思都一樣情況, 無得減學費, 但要收學券做註用的。

我都唔明點解有D小朋友有幾個offer, 係咪真係人哋個小朋友叻D? 自己個小朋友無咁叻? 定係自己唔識教小朋友? 曾經質疑過自己. 不過冷靜D諗, 小朋友發展有先後快慢, 面試嘅表現唔理想, 唔等於家長/小朋友有問題. 有好多個offer, 唔等於乜.

回覆:KAKAROMAMA 的帖子

其實有綠茵打底已經好好呀

回覆 vpo0615 的帖子

但我唔明點解有時interview 答曬問題又表現好好嘅無offer , 反而唔出聲嘅有。。。。。。真係關大細b 事?

宏心  同父母面試表現有關  發表於 14-12-24 09:50

引用:Quote:emiliarabbit+發表於+14-12-21+11:17

原帖由 hitmanlau 於 14-12-22 發表
有參加教育處呢個新收生計劃既幼稚園都會收學卷,就算私校都可以參加
明白,但呢的私校也會統一註冊和公布空缺嗎?

回覆 arielxying 的帖子

其實好難知道收生準則的, 只有學校先知 但之前有JM分享過, 真係唔係只係睇面試表現的, 還會考慮好多其他因素的。
如下:
1, Home location. Closer to the school or in some "high class" area may score some points.
2, Parents' job. Sometimes schools prefer full time mothers, some prefer both parents to be professionals. Teachers parents score more points.
3. Gender of children. Some parents think their little girl has done so well in interview but do not get accepted. However, schools cannot take too many girls and too few boys. Therefore a boy who performs less well than a girl, the boy may get accepted but not the girl. Understand?
4. Month of birth ( well you all know why very clearly)
5. Family background, Some schools do prefer children with another nationality besides Chinese, it usually means the child may speak another language fluently(usually English). That aids to raise the average English standard among students.
6.Politeness and smiles from children and a positive attitude of parents during interview (VERY IMPORTANT the teacher has to feel right with the PARENTS, if you are being cocky, even your child is doing all tasks, sorry you are half way out)
7. Religious reason
8. a.m. or p.m. preference. Yes, choosing p.m. class do give your kid higher chance to get in because of less competitors.
* I worked in childhood education for 10 years, hold many interview with kids, have two children of my own now
Hope that helps

iloveliushing  講的幾好。看來讀緊N都   發表於 14-12-22 11:54

總有間0岩你小朋友讀的, 唔洗唔開心. 讀書路漫長. 加油
‹ 上一主題|下一主題