用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問那區小學較平均
go

請問那區小學較平均 [複製鏈接]

如果深水埗同油麻地區揀,那區升小大抽獎較安全,即就算抽唔到一線學校,抽到'好想喊'嘅學校機會較少?

另41九龍塘係咪另一區較少抽到會想喊嘅學校?謝謝

2    0    0    0

回覆:請問那區小學較平均

有冇家長可幫幫手?

路過咋.....
41區唔係通常唔夠位要問人哋區借既咩? 好似係一念天堂一念煉獄

引用:路過咋.....41區唔係通常唔夠位要問人哋區

原帖由 yungchai 於 14-12-22 發表
路過咋.....
41區唔係通常唔夠位要問人哋區借既咩? 好似係一念天堂一念煉獄 ...
咁恐怖?咪同荃灣一樣?

Cheesepop 發表於 14-12-21 18:58
如果深水埗同油麻地區揀,那區升小大抽獎較安全,即就算抽唔到一線學校,抽到'好想喊'嘅學校機會較少?:hap ...

你講呢3區, 會派到想喊既學校既機會都超過一半.

係香港島, 無咁易派到"想喊既學校既校網"只有11
係九龍, 無咁易派到"想喊既學校既校網"只有45
新界我唔熟, 但知道88, 91同95都係無乜運行
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問那區小學較平均

34係咪算平均D?

aw285 發表於 14-12-22 11:48
34係咪算平均D?
派位成功率只會更差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Cheesepop 發表於 14-12-21 18:58
如果深水埗同油麻地區揀,那區升小大抽獎較安全,即就算抽唔到一線學校,抽到'好想喊'嘅學校機會較少?:hap ...
邊個校網學校較平均,同會唔會容易派到「入到想喊」既學校其實係兩回事,14網同35網就係最好既例子

引用:Quote:Cheesepop+發表於+14-12-21+18:58+如

原帖由 hkpapa852 於 14-12-22 發表
你講呢3區, 會派到想喊既學校既機會都超過一半.

係香港島, 無咁易派到"想喊既學校既校網"只有11
黃大仙反而較少band 尾學校?

引用:Quote:Cheesepop+發表於+14-12-21+18:58+如

邊個校網學校較平均,同會唔會容易派到「入到想喊」既學校其實係兩回事,14網同35網就係最好既例子 ...
唔係好明?較平均意思是少d好唔想入嘅學校,點解係兩回事,可解釋下嗎?

另外意思係九龍城一係好top,一係好尾?
謝謝

Cheesepop 發表於 14-12-22 12:58
唔係好明?較平均意思是少d好唔想入嘅學校,點解係兩回事,可解釋下嗎?

另外意思係九龍城一係好top,一係 ...
就以35網做例子,得7間小學,當中只有2間大家唔係咁想入。不過間間都多人爭,結果係受歡迎個5間如果唔放第一志願,就9成去咗另外2間不太受歡迎既小學

引用:Quote:Cheesepop+發表於+14-12-22+12:58+唔

就以35網做例子,得7間小學,當中只有2間大家唔係咁想入。不過間間都多人爭,結果係受歡迎個5間如果唔放第 ...
咁我可以話去不受歡迎小學嘅機會率係2/7嗎?如假設每間學位一樣

不過見有d post 話有d世襲會多到拎埋大抽獎嘅位

醒目開學勳章

想唔想喊,好睇你要乜
88有11間學校,有5間要放第一志願,有3間要放2或3
餘下3間點放都得,咁算唔算OK呀?
但係咁喎,就算俾你入到大熱,無人知道你會唔會讀到喊!

醒目開學勳章

Cheesepop 發表於 14-12-22 13:28
咁我可以話去不受歡迎小學嘅機會率係2/7嗎?如假設每間學位一樣

不過見有d post 話有d世襲會多到拎埋大抽 ...
唔一定俾個例子你,聽聞今年91網係一係抽中乙一,一係就4寶  (91網共16間學校)
點解呢?因為大熱嘅收多咗必收生,令到大抽獎位少咗,而到大抽獎前睇返餘額分報,4寶加班又自行收得極少下 ,50%學額係4寶度嚟!

所以,睇學校數量未必準,不如自己用往年數據計一計...

引用:想唔想喊,好睇你要乜88有11間學校,有5間

原帖由 kerkermui 於 14-12-22 發表
想唔想喊,好睇你要乜
88有11間學校,有5間要放第一志願,有3間要放2或3
餘下3間點放都得,咁算唔算OK呀?
當然家長自己要衡量小朋友能力,不過只係想準備好d,小朋友有能力時就供應到適合嘅比佢

其實想睇下31,32,定九龍城,九龍塘同黃大仙邊區較多二線學校,當抽唔到理想學校時未至於咁易跌落(抽到想喊)嘅

引用:Quote:Cheesepop+發表於+14-12-22+13:28+咁

原帖由 kerkermui 於 14-12-22 發表
唔一定俾個例子你,聽聞今年91網係一係抽中乙一,一係就4寶  (91網共16間學校)
點解呢?因為大熱嘅收多咗必 ...
之前有朋友話荃灣多好嘅小學,但好彩見到有人話一樣都有妳講91咁嘅現象,仲要問青衣借,所以打消搬去嘅念頭

回覆:請問那區小學較平均 ...

15% 34網向黃大仙借位,仲有41都25%,咁仲有邊個網較穩陣?😰

九龍塘土瓜灣校網競爭加劇 小一派位家長報10校打底 - http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20150122&sec_id=4104&s=0&a=19011230

黃大仙有兩個網, 43同45, 兩個九龍城網都係向勁多寶校嘅43網借位, 唔係45網
Cheesepop 發表於 15-1-22 11:37
15% 34網向黃大仙借位,仲有41都25%,咁仲有邊個網較穩陣?😰

九龍塘土瓜灣校網競爭加劇 小一派位 ...

引用:黃大仙有兩個網,+43同45,+兩個九龍城網都係

原帖由 紅紅綠燈 於 15-01-22 發表
黃大仙有兩個網, 43同45, 兩個九龍城網都係向勁多寶校嘅43網借位, 唔係45網

...
多寶係講緊由尾數上?但43都有嘉諾撤呀

45得一間伊斯蘭入咗會喊!
43好多間肯放位比跨境學童, 兼借位比34&41, 入咗包會喊!

Cheesepop 發表於 15-1-22 16:53
多寶係講緊由尾數上?但43都有嘉諾撤呀

‹ 上一主題|下一主題