用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這兩間直資比較
go

這兩間直資比較 [複製鏈接]

觀塘區1c女,想選這兩間,邊間好?
1)滙基(東九)
2)羅氏基金
邊間會比較易入?課程及成績比較,求高人指點,謝!

K.K.K.  要比. 一定收左. 恭喜 !  發表於 15-2-4 18:50
K.K.K.  這2間都收了你女  發表於 15-2-4 18:50
elbar  兩校都不錯   發表於 15-1-1 21:40
   1    0    0    0

羅氏基金

包包媽 發表於 14-12-23 20:00
1)滙基(東九)
2)羅氏基金
以成績而言,羅氏基金稍好。

回覆:這兩間直資比較

唔該兩位

另—个Daddle 出既post先講紧滙基DSE成績唔錯……

咁其實係咪兩間成績差唔多呢?

引用:觀塘區1c女,想選這兩間,邊間好? 1)滙基(東

原帖由 包包媽 於 14-12-23 發表
1)滙基(東九)
2)羅氏基金

東九龍匯基2014年DSE成績比羅氏勁好多。3322比率匯基82%,羅氏中文level 3得53.9%,3322比率唔會高過此數。英文level 3 匯基99.1%,羅氏85.4%. 匯基8大+公大的degree offer是58.48%,三大offer是27.2%,level 4 average 71.7%,成績拍得住好多b1b-b1a學校,令人眼前一亮。羅氏則沒有資料,只得各主科3322比率及各科level 4資料,未見突出。

引用:+本帖最後由+khmama+於+15-1-1+23:01+編輯+

原帖由 khmama 於 15-01-01 發表
thanks

醒目開學勳章

khmama 發表於 15-1-1 22:53
東九龍匯基2014年DSE成績比羅氏勁好多。3322比率匯基82%,羅氏中文level 3得53.9%,3322比率唔會高過此數 ...
想當年2間都收唔少band 2生,羅氏DSE成績(除咗理科)令人失望,匯基今年成績響新派直資算數一數二,同優才叮噹馬頭。

elbar  匯,優,港,顏可能係新直四天王   發表於 15-1-3 18:28
saiwanho  哈哈,您熟知行情  發表於 15-1-2 12:13

引用:Quote:khmama+發表於+15-1-1+22:53+東九龍

原帖由 bobbob 於 15-01-01 發表
想當年2間都收唔少band 2生,羅氏DSE成績(除咗理科)令人失望,匯基今年成績響新派直資算數一數二,同優才 ...
thanks

Yanamami 發表於 15-1-1 22:01
另—个Daddle 出既post先講紧滙基DSE成績唔錯……
只記得報紙上提過匯基生物老師否定進化論。雖然學校資料沒有正面講DSE成績,但應該不太好。
http://www.ucc.edu.hk/upload/M001/school_leaflet/2014-2015/introduction/school_introduction1314.files/school%20pamphlet2014-2015.pdf

elbar  做咩攪錯另一間滙基   發表於 15-1-2 14:02

原來有兩間滙基

bobbob  一間係津校嚟架  發表於 15-1-2 13:55

唔該大家,請問如果撇開成績,論校風,交通及其他方面,哪間較好?謝

引用:唔該大家,請問如果撇開成績,論校風,交通及

原帖由 包包媽 於 15-01-02 發表
唔該大家,請問如果撇開成績,論校風,交通及其他方面,哪間較好?謝
羅氏校風係可以的,男同學比例較多(可能理科主打)! 雖然大部份都是由LHT直升上,但都末聽過與其他外生有咩爭拗!
至於交通,寶琳站步行15分鐘到步!下午不許學生外出午膳!

𣿬基就不知道!

引用:Quote:原帖由+包包媽+於+15-01-02+發表唔該

原帖由 bowling123 於 15-01-02 發表
羅氏校風係可以的,男同學比例較多(可能理科主打)! 雖然大部份都是由LHT直升上,但都末聽過與其他外生有 ...
thanks

匯基(東九龍) 我本人覺得校風都純樸, 學生算乖.
學生都要留在學校午膳. 老師關愛學生.
地點可能不夠方便, 在佐敦谷公園對面, 順利消防局旁邊.
沒有地鐵直達, 彩虹站可轉車, 有巴士及小巴經過.

附帶一提就是學校宗教氣氛濃厚, 學校希望家長支持及認同學校以基督教為核心辦學理念.
另外, 中一生規定要有一個學期的宿舍寄宿生活, 也請留意.

17/1 有校慶開放日及簡介會 (不知額滿了沒有)

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

引用:匯基(東九龍)+我本人覺得校風都純樸,+學生

原帖由 lamlammama 於 15-01-03 發表
匯基(東九龍) 我本人覺得校風都純樸, 學生算乖.
學生都要留在學校午膳. 老師關愛學生.
地點可能不夠方便,  ...
thanks

回覆 包包媽 的帖子

UCCKE 別人看到的 只是一張白紙, 我們看到的 卻是一段回憶

https://www.youtube.com/watch?v=HBL6wuEc3l0

UCCKE School Introduction

https://www.youtube.com/watch?v=FBVekfml7yg

‹ 上一主題|下一主題