用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒用家可以講下間學校好唔好嗎?
go

聖羅撒用家可以講下間學校好唔好嗎? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

回覆:聖羅撒用家可以講下間學校好唔好嗎?

我都想了解多d,謝!!

回覆 Jaimemami 的帖子

請問大家收到OFFER 信未?

唔知老師有無愛心,另一個星期有幾多節英文,普通話堂?

回覆:LeeTszKi 的帖子

尋日收到offer

我仲未有信

回覆:ppalice 的帖子

我大果個小朋友2年前畢業,整體嚟講學校好好。不過真係要睇下係咪你鍾意嘅。

學校係一間比較嚴嘅學校,要求小朋友聽話,叫你去東唔可以去西,叫你企唔可以坐,所以個個小朋友都會好乖。德育做得幾好。

大部分老師都算有愛心,但唔乖就會鬧。不過老師好有經驗,我地今年都有去interview,大部分老師都仲喺度,唔似好多學校咁d老師成日轉。

而家校長係幾年前由主任升上去,校長所有事不會以家長為先,要家長佩合學校多d。校長亦唔會比面家長/老師,試過觀課時當住家長面前鬧老師。課程呢幾年深咗好多,因為聖小新校長早幾年覺得聖幼課程太淺,所以聖小扣門位好少收聖幼生。

課程方面,比其他名私立幼稚園淺。中文會比較深,當年我地沒有普通話堂,英文全校得一位外籍(似印度藉) 男老師,每星期有1堂外籍老師英文課,其他時候由班主任教。k2寫字,k3下學期會有默書同寫手冊。學校另有蒙特x利堂同宗教堂。

必定要記住係,小學同幼稚園係完全無關係,所有幼稚園生入到聖小係因為政府大抽獎時夠分,或者住同區抽入。如果你係唔同區又無分,扣門時係一d 優勢都無。

雖然學校嚴,我小朋友呢3年返學都好開心,學校自然有一套教法,train up得好好,上到小學完全無問題。

總括而言,聖幼係一間小學嘅縮細版,不是什麼愉快學習呀,良好英語呀果類,所以大家要考慮清楚是否適合。希望可以幫到大家。

利申:我細女(nov b) 今年有in,天主教+畢業生,校長比封reject信我,我好傷心,不過我地出年會再試。

cutiegallery  Thanks for sharing.  發表於 14-12-31 11:01
Cocc  好詳細!  發表於 14-12-31 10:50

引用:我大果個小朋友2年前畢業,整體嚟講學校好

原帖由 e_elhying 於 14-12-31 發表
我大果個小朋友2年前畢業,整體嚟講學校好好。不過真係要睇下係咪你鍾意嘅。

學校係一間比較嚴嘅學校,要 ...
謝謝分享,可否講下你大女宜家讀邊間小學?

引用:我大果個小朋友2年前畢業,整體嚟講學校好

學校係一間比較嚴嘅學校,要 ...

多謝甘詳細分享

回覆:e_elhying 的帖子

多謝分享。

回覆 e_elhying 的帖子

thanks for sharing, 我仲未有信, 但聽你咁講, 即使收都唔會考慮

回覆:細寶寶 的帖子

Hehe....我大果個係仔,所以無報佢小學,而妹妹因為會直上哥哥間小學,所以亦唔會報聖小,我報聖幼純粹係like 佢train 到小朋友上小學,同我鐘意天主教學校

回覆:piggymonkey 的帖子

其實每間學校都有佢好同唔好,最重要適合自己同小朋友

回覆:e_elhying 的帖子

同意,我也是用家

引用:其實每間學校都有佢好同唔好,最重要適合自

其實每間學校都有佢好同唔好,最重要適合自己同小朋友
認同

其實有少少唔明白,聖羅撒又冇普通話堂,英文又一星期得一堂,咁課程深左係邊方面呢?

回覆:RebeccaChy 的帖子

我都想知。有金巴倫道迦南,同聖羅撒offer 。點揀好?

回覆:RebeccaChy 的帖子

其實係課程深比一般有學卷幼稚園深,有d幼稚園係無乜功課,活動教學。聖羅撒每天大約1-2樣功課,星期五會多少少。以有學卷嚟講佢算比較深,但比較其他私校如KV果d神校,就梗係無得比啦,kv深好多。不過一間幾千蚊一個月,一間6百幾一個月,以幾百蚊嚟講聖羅撒絕對係平靚正。亦因為佢只係幾百蚊一個月,所以無普通話同每日有net。btw, 英文堂係日日都有,平時係班主任教,每星期有一堂係net教。

‹ 上一主題|下一主題