用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問是否間間小學大考完一個月半日返學? ...
go

請問是否間間小學大考完一個月半日返學? [複製鏈接]

請問是否間間小學都係考完大考之後一個月返半日學?不教書?
直資私校交學費都是?
可否請假去旅行呢?

王家爸爸  間間唔同  發表於 15-1-30 14:02
   0    0    0    0

回覆:cookie99 的帖子

係咩?唔係。
我小朋友果間考完即刻繼續返學

回覆:nillnill 的帖子

我指六月大考,是否間間都放下午?上午唔知做乜,我估唔教書

引用:我指六月大考,是否間間都放下午?上午唔知

原帖由 cookie99 於 15-01-20 發表
我指六月大考,是否間間都放下午?上午唔知做乜,我估唔教書
我間係,但入學時講明不准請假旅行。但有些學校是容許的,自己check 番自己間學校

引用:Quote:原帖由+cookie99+於+15-01-20+發表我

原帖由 hadwinboy 於 15-01-20 發表
我間係,但入學時講明不准請假旅行。但有些學校是容許的,自己check 番自己間學校

...
好似有點兒不負責任,要人返學,得半日,要交學費又唔教野,請假又唔俾

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-01-20+發表

原帖由 cookie99 於 15-01-20 發表
好似有點兒不負責任,要人返學,得半日,要交學費又唔教野,請假又唔俾

...
我持不同看法。考完試已是學期終,雖不用正式上堂但日日有不同活動,日日返去有人一齊玩又可放鬆下,班小朋友不知幾開心。至於應否告假去旅行,見人見志。我覚得正式完成一個學期反而是盡了做學生的責任。

Yanamami    發表於 15-1-21 20:28

醒目開學勳章 貢獻勳章

有d私小考完試就唔駛返學添
恐龍家

mimics218 發表於 15-1-22 07:28
考完試返去都係做無聊野, 我寧願自由活動 !(讓家長自行安排活動)
我唔介意蝕半個月學費同車費.(讀得私校預 ...
無唔無聊真係見人見智。

我囡囡學校試後都係返全日, 主要對卷, 然後放兩日TSA考試日, 跟手就一個禮拜試後活動, 有競技、表演咁, 一班小朋友玩得好開心, 因為好少有機會可以返學無壓力咁玩。我覺得係合群既學習, 可能小朋友覺得你安排既節目仲無聊呢

我女學校下學期考完試後頭兩三日都係派卷, 書就唔會再教架喇, 但有好多其他活動會做, 例如聽吓講座, 去吓參觀, 我地每年都會有一個綜藝表演, 咁呢段時間就會綵排練習.  呢段時間唔係返半日的, 不過會早啲放, 食完午飯就放, 大約兩點.

回覆:cookie99 的帖子

個人應為做學生有自己的本份!他們返學不是只有書本上的知識,群體活動也是在學習中!
考完試返學玩下集體活動不是白費的!一年學生也有不少的假期,聖誕新年復活甚至暑假也可以去旅行,何必一定要選擇返學日子去呢!
如果讀得私小都預左要交學費,一定有幾個月只返十幾日!

引用:Quote:mimics218+發表於+15-1-22+07:28+考

原帖由 little_yolky 於 15-01-22 發表
無唔無聊真係見人見智。

我囡囡學校試後都係返全日, 主要對卷, 然後放兩日TSA考試日, 跟手就一個禮拜試後 ...
你地學校D節目咁精彩梗係唔無聊啦, 我間照以往只係睇卡通片,成個月返半日,得一兩天有特別活動,最重要係返半日,要自己安排下午,唉!全曰唔使返我可以帶佢去婆婆到,煩死!

cookie99 發表於 15-1-22 19:21
你地學校D節目咁精彩梗係唔無聊啦, 我間照以往只係睇卡通片,成個月返半日,得一兩天有特別活動,最重要係 ...
吓, 無理由睇幾粒鐘卡通片掛, 成個幾禮拜喎, 我細個時學校都有試後競技、大滙演啦, 咁都得?

回覆:請問是否間間小學大考完一個月半日返學?

我女學校係,返半日,更加唔係日日要返至放暑假為止。

引用:我小朋友由幼稚園到現在的小學,+學校課程都

原帖由 mimics218 於 15-01-22 發表
我小朋友由幼稚園到現在的小學, 學校課程都好緊密, 所以暑假都較其他學校長, 我地班家長都不知幾開心, 個個 ...
是家長投訴還是小朋友投訴?

‹ 上一主題|下一主題