用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul's College VS 中華基金 VS HKUGA College
go

St Paul's College VS 中華基金 VS HKUGA College [複製鏈接]

How to rank?
Thanks
   3    0    0    0

目前排名:
聖保羅書院
港大同學會書院
中華基金

估計幾年後的排名:
港大同學會書院
聖保羅書院
中華基金

原因:港大同學會書院似乎比聖保羅書院注重低年級學生既能力培訓,估計很快會見到成效。

王家爸爸 發表於 15-2-4 10:04
目前排名:
聖保羅書院
港大同學會書院

看到你有很多資訊值得參考.

能否提供一點資訊. 這3間QC - SPC - HKWY能否分析一下. 謝謝!

PalFan 發表於 15-2-4 10:30
看到你有很多資訊值得參考.

能否提供一點資訊. 這3間QC - SPC - HKWY能否分析一下. 謝謝!
目前排名:
QC> SPC> HKWY

估計幾年後的排名:
QC> HKWY> SPC

原因:HKWY蘇校長能力比譚校長強,實行小班後可以照顧能力比較弱既學生,所以將來整體成績一定會更好。在另一方面我對SPC既代理校長信心不高,除非可以係短期內搵到較好既校長,否則長遠成績一定會受影響。

王家爸爸 發表於 15-2-4 10:42
目前排名:
QC> SPC> HKWY

謝謝你的資訊. Thanks!

回覆 王家爸爸 的帖子

為何對SPC既代理校長信心不高?

Jackieson 發表於 15-2-4 11:55
回覆 王家爸爸 的帖子

為何對SPC既代理校長信心不高?
主要係領導能力,唔係話佢差,只係佢似適合執行既人多於似個領導人。

王家爸爸,

那麼Kings , SJC and HKWY? Thanks.

ysnmama 發表於 15-2-4 14:24
王家爸爸,

那麼Kings , SJC and HKWY? Thanks.
我仔係SJC讀,唔想賣花讚花香做比較啦。
HKWY係三間中最弱,SJC同KC各有所長,適合唔同類型既學生。

王家爸爸 發表於 15-2-4 17:50
我仔係SJC讀,唔想賣花讚花香做比較啦。
HKWY係三間中最弱,SJC同KC各有所長,適合唔同類型既學生。:joyous ...
KC比較適合那類學生?我見有評語説SJC比較自由,如果本身已經不夠自律,會否如斷線風箏?

ysnmama 發表於 15-2-4 18:34
KC比較適合那類學生?我見有評語説SJC比較自由,如果本身已經不夠自律,會否如斷線風箏? ...
兩間成績差別不大,中西區都係呢兩間,別無他選。
KC啲學生比較聽話,但SJC啲學生比較活躍。
其實兩間既學生都好自律,B1頭學生又可以有幾曳呢?

醒目開學勳章 王國長老

百年老校始終又有百年老校的好處
有港同同學中一去左SPB (唔識比較, 同學媽咪係因為宗教因素轉校), 佢鋼琴不嬲叻, 俾學校揀左去ST JOHN'S CATHEDRAL學ORGAN, 型到呢 (佢話學校有得PRACTICE, 應該係學校有ORGAN啦, 如果男仔對音樂有興趣, 屋企又重視宗教, 呢樣會係考慮點)

St Paul's College > HKUGA College > 中華基金

lugano 發表於 15-2-5 23:42
St Paul's College > HKUGA College > 中華基金
SPC > HKUGA?
舊年係,今年唔知,明年唔係。

唔知既原因:今年SPC無好似舊年咁講太多DSE成績既野。

bobbob  SPC舊年同今年份report咪差吾多   發表於 15-2-6 14:16

bobbob  SPC舊年同今年份report咪差吾多   發表於 1 分鐘前

Report係差吾多,但係今年入學講座同過去好唔同。

bobbob  so diligent   發表於 15-2-7 21:51

回覆:王家爸爸 的帖子

點唔同呀?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

首先,說聲不好意思,可能我的說法會引起不必的爭論,請多多見諒。因為我個人覺得學校不應比較相對高低Avs BvsC,因為每所學校各有特式並適合不同的學生。每個孩子都是獨一無異,學校也是,各花入各眼。重點係找一間最合適孩子的學校發展孩子的所長,而孩子享受學習和主動學習。對我而言,我是中基家長,深深的感受到中基校長和老師好有心和用心教導每一個孩子,令他們有進步,真的十分感謝。其寶,這三間都是十分好的英中,校風好,各具特式的學校呀。

Jackieson  agree  發表於 15-2-9 09:40
王家爸爸  重點係最合適  發表於 15-2-7 21:10

回覆:St Paul's College VS 中華基金 VS HKUGA College

認同!

Welcome to Twins Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/bokman-wanman

Fionyiu 發表於 15-2-7 12:34
點唔同呀?

每年我都八卦去聽,都會問啲學生知唔知舊年啲師兄DSE成績同埋入大學既比率。前年啲同學同老師都好願意講,但係今年好似唔想講,好似有意迴避。反而另外兩間今年特別願意講。

醒目開學勳章

回覆:王家爸爸 的帖子

其實我估同好多同學選擇去外國有關,呢個問題好多學校都有,政府學校一樣有唔少,不過spc係直資,可能家長選擇唔搏DSE

‹ 上一主題|下一主題