用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小囡就來2歲半,有D音都係發得含糊不清 ...
go

[聽/語障] 小囡就來2歲半,有D音都係發得含糊不清 [複製鏈接]

如題,有D音,如G開頭的公公(但講哥哥無咩問題),N,L,R開頭的詞講到一夠夠,PN班老師都話其他同齡小朋友唔會咁,建議我地去搵言語治療師瞭解下,接受評估。因為我地平時講野中、英都有混合,所以她比較遲先開始講野,都係今年年頭開始講單詞句子,真的有需要去做個評估嗎?
   1    0    0    0

回覆:小囡就來2歲半,有D音都係發得含糊不清

其實到4歲發音唔清楚才需要做治療,不過,現階段唔好又英又廣東話,發現佢發音唔清楚,要糾正佢。

我聽言語治療師話通常3歲半先會斷定小朋友係咪真係有發音問題,2歲半太細了吧

多謝大家,我會繼續觀察

引用:+本帖最後由+Raccch+於+15-3-3+15:15+編輯+

原帖由 Raccch 於 15-03-03 發表

如題,有D音,如G開頭的公公(但講哥哥無咩問題),N,L,R開 ...
我囡兩歲半,都係發音唔正,所以依家要上言語堂,一對一。

如果緊張d, 兩歲半都可以治療,但要睇小孩坐唔坐得定,練發音都幾悶

引用:如果緊張d,+兩歲半都可以治療,但要睇小孩

‹ 上一主題|下一主題