用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫習時間表
go

溫習時間表 [複製鏈接]

有無媽媽可以分享......怎樣幫初小學生做“溫習時間表”?

真係好多野溫,晤知點入手﹗

5    0    0    0

回覆:溫習時間表

要跟學校時間表做!
可以同小朋友商討一下,每日抽時間做默書、串字、讀本、故事!

回覆 newmommy 的帖子

Start early before the exam/  One chapter for each subject each day and square back.  Bit by bit and accumulate

newmommy 發表於 15-3-13 20:34
有無媽媽可以分享......怎樣幫初小學生做“溫習時間表”?
真係好多野溫,晤知點入手﹗
Start with the child assessment / test papers and focus on the wrongly answered questions!

To strengthen the weaknesses and then revise others if time is allowed!

回覆:溫習時間表

我都想請教下有咩有效溫書方法?!

kenwong888 發表於 15-3-15 12:42
Start with the child assessment / test papers and focus on the wrongly answered questions!

To stren ...
我都係咁, 唔夠時間時, 就叫阿女溫工作紙、功課同測驗錯咗果D先, 唔明就問, 咁可以快手D。

多謝各位的寶貴意見!

我和女女都要努力﹗

引用:Quote:kenwong888+發表於+15-3-15+12:42+St

原帖由 little_yolky 於 15-03-17 發表
我都係咁, 唔夠時間時, 就叫阿女溫工作紙、功課同測驗錯咗果D先, 唔明就問, 咁可以快手D。 ...
淨係英文,工作紙都唔少,係無咩時間溫的情況下,我未識捉重點溫

回覆 tinaleung 的帖子

我囡中英數都好多工作紙, 每個學段, 佢疊工作紙都好嚇人, 所以要温晒相俾要放多d時間落去, 另方面又覺得學校老師真係好勁

醒目開學勳章

我都有同感. 主要温中 英文生字. 數學做吓D 練習.

E 個WEEKEND 要重點温習, 做吓小測卷,  學校的exercises.

tinaleung 發表於 15-3-20 07:52
淨係英文,工作紙都唔少,係無咩時間溫的情況下,我未識捉重點溫
拿, 阿女無時間, 做阿媽就要努力D了

我試過, 因為鬼咁多測驗考試趕住嚟, 阿女唔夠時間, 所以我預早幾日睇咗阿女考試範圍, 然後搣咗街外練習啱駛既出嚟, 唔夠就自己作題目(即阿女成日錯果D), 同一時間, 要响本簿度寫啲天書(即重點)俾佢溫。早一日俾準備咗既練習佢做, 題目緊係要較學校深少少, 做完得70分, 馬上提醒阿女要注意什麼, 然後一早瞓覺, 精神爽利, 果次考試100分
因為我女係健忘一族, 所以要前一日做, 早多兩日都會唔記得。

要捉重點,,..... 新手小一媽攪個重點同整練習都去左唔小時間, 我會加油
‹ 上一主題|下一主題