用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 可否比下意見
go

可否比下意見 [複製鏈接]

事情是這樣的,我一向沒有給小朋友零用,亦沒有這個需要。但奶奶有時買野找了些零錢會給了阿女,當比佢儲下錢,現在有幾十蚊,佢亦一路唔捨得用。

近來阿女迷上一套玩具,佢成班朋友仔都好鍾意,已答應生日會送給她(好快就生日),奶奶又答應再送多一套系列中不同款的。但阿女又想用儲來的錢再自己買多一套,我覺得一來太多,二來好像太沉迷,這樣一買會用去大部分錢,只剩幾蚊,我叫阿女不如冷靜下,等生日收到我和奶奶送的兩套後,再考慮是否真的要買多一套。

我估到時阿女應該仍然選擇買,其實係咪OK呢?因也叫做諗過度過先決定,而且有問我意見。但我怕她買了後太沉迷,她本身是很容易心散的人,所以我唔太放心。

大家可否比D意見我參考下呢?謝謝!
   0    0    0    0

小朋友買野,我最先同佢講分開需要同想要既野,需要既就應該買,想要既就諗下先,一時衝動既多數最後唔會買,真係好想要既分析下要儲幾耐錢睇下值唔值得,有時小朋友唔試過唔肉赤,反正係佢零用錢,0徙極有限咪畀佢試下
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我都覺得可以比佢試下,不過佢鍾意套野好似有點入左迷咁,所以有D1516,好似越踩越深咁啫......

How abt e加尤佢買,到時生日送利是再決定買唔買

生日那份已在她音波功疲勞轟炸下預先買了,但收埋講明到生日先會比。

muimui812 發表於 15-3-17 17:25
生日那份已在她音波功疲勞轟炸下預先買了,但收埋講明到生日先會比。
咁叫佢同你買,叫佢玩一陣先,之後如比到三個good reasons 就可生日後再買

MrBeast 發表於 15-3-17 18:56
咁叫佢同你買,叫佢玩一陣先,之後如比到三個good reasons 就可生日後再買

謝各位意見。昨晚放工回家她說會再好好考慮一下才買,我話好,但如果收完頭兩份玩到連我姓乜都唔知,咁我就唔比佢再買。
‹ 上一主題|下一主題