用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs Victoria Vs Think
go

SC vs Victoria Vs Think [複製鏈接]

幾經辛苦终於完晒pN既面試,接下來就係等埋SC同Victoria 既成績,然後作決定。
但呢幾星期不斷揾資料和同老公商墨,始終都冇定論,所以想請教各有經驗的爸媽,我地一心想個女入IB school,如果咁好,SC 同Vic都
有offer,我地應該揀边間好呢?

好多人話SC 就for local
Think/Victoria 就for International school /IB sch

但我又驚揀左think/Vic ,最後K1入唔到IB (i.e.ESF), 就白白放棄左SC (個人prefer SC for local)

所以希望聽聽大家意見! Many thanks

1    0    0    0

你分析得好正路,但讀Think / Vic 又唔係入唔返local既,只不過佢多個option jei...
我有2個朋友讀Think pn, k1 轉左去KV,唔係think 唔好,而係KV更好啫
p.s. 我都等緊SC offer, 如果無,就讀Think.

cpc608  Same here  發表於 15-3-25 01:46

....

momo_cheung 發表於 15-3-24 21:24
我想問讀think 英普/英粵班,可唔可以上返think international primary? Thx
聽講可以,但都要考既,但我果d讀Think既朋友都無諗住揀佢地IS. 而我都係target local school.

回覆:L+H 的帖子

謝謝你們的回覆

真的很難選擇!think 是一所不錯的學校,但SC同Vic又真的很難抗拒,成日都驚會揀錯。

lhmdoris 發表於 15-3-25 01:03
謝謝你們的回覆

真的很難選擇!think 是一所不錯的學校,但SC同Vic又真的很難抗拒,成日都驚會揀錯。

Think的PN是不錯的選擇,但一到K1,你會發現原來有更多好選擇
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:SC vs Victoria Vs Think

We got SC and Think PN offers last year. We picked SC PN finally as SC K1 is better than Think k1. And personally I think SC is good for both local and IB.

We didn't apply Victoria PN as Victoria is not our cup of tea.

lhmdoris 發表於 15-3-25 01:0
謝謝你們的回覆

以上都係好學校,讀左pn先啦,IB 或 DSE 可以遲d決定,話唔定你下年考到龍校搞掂唒呢!

Pick SC, u won't regret!

引用:幾經辛苦终於完晒pN既面試,接下來就係等埋

原帖由 lhmdoris 於 15-03-24 發表
幾經辛苦终於完晒pN既面試,接下來就係等埋SC同Victoria 既成績,然後作決定。
但呢幾星期不斷揾資料和同老 ...
Seems Vic more suit you if you have a clear path like this!?..

回覆:addicted 的帖子

我剛收到think既offer,不過從interview完就決定唔會去,可能係馬鞍山果間差d掛,我覺得校舍細同舊,先生都備唔到信心我……

引用:幾經辛苦终於完晒pN既面試,接下來就係等埋

原帖由 lhmdoris 於 15-03-24 發表
但呢幾星期不斷揾資料和同老 ...
其實你是想入IB school 定 international school?

唔係每間IS 都行ib.  

And 唔係每間IB都係international school.

eg Creative 啟思, Think and CIS (primary school follows school based curriculum )

我在SC 個版見SC 入蔡繼有個hit rate 好高。你去check 下。

如CKY 就是你要的,不仿選SC,又平D!

回覆:picture 的帖子

個人希望是入IB school不一定是IS

我知道不同的學校有IBD curriculum 但他們很多都不是純IB教學,如CKY,有DSE 和IB的
課程,所以最後唔一定可以考IBdiploma,
如有錯,請糾正

引用:個人希望是入IB+school不一定是IS 我知道

原帖由 lhmdoris 於 15-03-30 發表

我知道不同的學校有IBD curriculum 但他們很多都不是純IB教學,如CKY, ...
如CKY Creative Logos 等是target, 不一定要襩Victoria.  SC 比think 大路。

pick SC la

引用:個人希望是入IB+school不一定是IS 我知道

原帖由 lhmdoris 於 15-03-30 發表

我知道不同的學校有IBD curriculum 但他們很多都不是純IB教學,如CKY, ...
CKY高中只有IB,啓思小學和初中IB,高中分DSE和lB

‹ 上一主題|下一主題