用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考生成績高於HKU的lowest但不收, 可能嗎?
go

考生成績高於HKU的lowest但不收, 可能嗎? [複製鏈接]

昨天跟屋苑的管理員閒談, 他說兒子去年DSE取得35分, 但考不進A1HKU的LLB. 今早參閱HKU2014收生成績, 看到LLB的lowest score為34分. 請問這情況可能出現嗎? 各位家長, 請問有沒有相似的經驗?
   2    0    0    0

引用:昨天跟屋苑的管理員閒談,+他說兒子去年DSE

原帖由 btk_whw 於 15-04-17 發表
昨天跟屋苑的管理員閒談, 他說兒子去年DSE取得35分, 但考不進A1HKU的LLB. 今早參閱HKU2014收生成績, 看到LL ...
或者面試表現無咁好

回覆 poonseelai 的帖子

你好! HKU的LLB應該沒有面試的. 若他的兒子是35分但沒有被取錄, 唯一可能是best six是35分, 並不是4C+2.這只是我的推測而已. 請問大家有沒有聽聞有考生高於某學系的lowest但沒有被取錄? 若有的話, 可不可稍作分享? 謝!

回覆 btk_whw 的帖子

用最低分果個來比較可能不太適合, 或者那個34分的有其他過人之處

回覆:考生成績高於HKU的lowest但不收, 可能嗎

面試好+推薦信,正如父母是有名醫生/律師,估鬆手

謝謝各位家的意見. 請問有沒有真實個案? 謝!

引用:回覆+poonseelai+的帖子 你好!+HKU的LLB應

回覆 poonseelai 的帖子

你好! HKU的LLB應該沒有面試的. 若他的兒子是35分但沒有被取錄, 唯一可能是best s ...
問他各科分數,35是如何計出。

如果考8科,35分不包中英,好大機會唔收。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

你好! 我沒有太詳細問這位管理員, 他只說兒子考獲35分都不能入讀LLB.ANChan兄: 以你的廣闊見識, 有沒有聽見類似的情況? 謝!

他説的35會不會是全部科的總和

若要清楚是怎麼回事,最好知道各科各幾多分

回覆:btk_whw 的帖子

問咗先啦!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LLB  沒有面試?!

收到一個 “ 韓非子 ” 時怎麼辦???!!!

利申:我仔唔係考 DSE ,亦唔考慮入 LLB。

我反而想問,JUPAS 係唔係講明只看成績?
申請時要唔要 submit college essay / personal statement?
LLB 真係冇 interview ?
等等..........
其實,如果有一兩樣 non-academic 的東西 that would count,都可能有好多變數。
再,有 35 分都係佢講,或者佢個仔都係講 D 唔講 D。

需否面試, 可參閱:
http://localcms.als.hku.hk/admis ... 6/Other_Factors.pdf

另外, 下次見到管理員先生, 問清想35分的細節, 謝!

引用:需否面試,+可參閱:+http://localcms.als.hk

需否面試, 可參閱:
http://localcms.als.hku.hk/admission/local/file/upload/536/Other_Factors.pdf
問管理員佢可能都唔清楚,叫佢影低張成績表好過啦,

dobbybabie 發表於 15-4-17 23:02
問管理員佢可能都唔清楚,叫佢影低張成績表好過啦,
人地同你吹吓水,呻兩句,你就認真到叫人影埋張成績單比你研究...

引用:Quote:dobbybabie+發表於+15-4-17+23:02+問

原帖由 Unclejt 於 15-04-18 發表
人地同你吹吓水,呻兩句,你就認真到叫人影埋張成績單比你研究...
唔是,是有jm提議問清楚管理員先生,我覚得好大機會管理員也答得唔清唔楚,就好似升中有的jm話識某人好後志願都入到B1B的學校,大家又發表意見,學jm話齊,"有圖有真相"

引用:Quote:dobbybabie+發表於+15-4-17+23:02+問

原帖由 Unclejt 於 15-04-18 發表
可能吹水,又可能吹牛。
其實,事實係 hku 唔收,講完。
有幾多分唔重要咯。

認真d講,就算那位家長沒有搞錯,在沒有另一位34分的同學的portfolio,例如各科成績,OLE,是否獲校長推薦等,以及學院如何為不同的科目加權等資料,是很難有full picture的。

回覆:考生成績高於HKU的lowest但不收, 可能嗎

nintendo 發表於 15-4-18 17:35
可能吹水,又可能吹牛。
其實,事實係 hku 唔收,講完。
有幾多分唔重要咯。
所以我唔答樓主的 Speculative Question.

nintendo    發表於 15-4-20 11:01
‹ 上一主題|下一主題