用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區升中排位請教
go

東區升中排位請教 [複製鏈接]

B1女生, 如果將聖馬可排甲一及乙一, 甲二及乙二先排BPS, 乙三中國婦女會, 乙四民生, 有冇人咁排, 因為我女比較喜歡聖馬可, 之後就bps, 但我知咁排法, BPS係冇可能入到. 我最驚係, 如果號碼唔好, 有可以派咗去第5志願之後. 所以想請教一下大家, 比D意見我. Thanks!

王家爸爸  乙三中國婦女會都係浪費   發表於 15-4-22 15:54
王家爸爸  甲二乙二排BPS係浪費  發表於 15-4-22 15:54
   3    0    0    0

happylogin 發表於 15-4-22 15:52
B1女生, 如果將聖馬可排甲一及乙一, 甲二及乙二先排BPS, 乙三中國婦女會, 乙四民生, 有冇人咁排, 因為我女 ...

乙一聖馬可相信抽中機會好大, 後面都唔使諗咁多. 乙二BPS同乙三中婦機會微, 真係要填的話, 乙二填民生, 乙三揀他區反而較大機會.

khmama 發表於 15-4-22 16:12
乙一聖馬可相信抽中機會好大, 後面都唔使諗咁多. 乙二BPS同乙三中婦機會微, 真係要填的話, 乙二填民生, 乙 ...
請問乙部唔係只可以填東區的學校?

回覆 khmama 的帖子

Khmama:

我已經DOWN LOAD到抽獎秘笈, 想趁此機會多謝妳!

回覆 happylogin 的帖子

東區書入面所列嘅學校都填得, 唔當他區

khmama 發表於 15-4-22 16:12
乙一聖馬可相信抽中機會好大, 後面都唔使諗咁多. 乙二BPS同乙三中婦機會微, 真係要填的話, 乙二填民生, 乙 ...
我女學校老師同佢地講, 填約15間中學就得,我想知咁樣填, 佢唔會好似升小咁, 會派去冇填個D中學 (可能係band 2/3)? Thanks!

happylogin 發表於 15-4-22 16:30
請問乙部唔係只可以填東區的學校?

你睇返學校派既中學一覽表, 入面有本區及他區(借位)的學校, 全部都可以填, 唔好睇見他區得2個位覺得冇機會, band1生優先選校, 揀完晒先輪到band2去揀, 所以band1生應該填完晒本區及他區band1學校先好填band2學校, 因為band2校唔係你杯茶.

我仔學校叫儘可能填哂30間, 如果唔係一個唔好彩, 真係唔知會趺咗去邊, 其實30間真係好難填, 尤其係明知小朋友頭幾個選擇已經攪到, 不過保險D, 填哂會穩陣D..

happylogin 發表於 15-4-22 17:20
我女學校老師同佢地講, 填約15間中學就得,我想知咁樣填, 佢唔會好似升小咁, 會派去冇填個D中學 (可能係ban ...

東區band1女仔本區及他區共13個選擇, 只要肯定係band1, 填完13間英中加2-3間band2a中中包底已足夠. 最怕估錯band, 如果只填15間就冇得自救, 所以仍然建議盡填30間, 填埋band2, 最後用2-3間band3a包底.

引用:Quote:happylogin+發表於+15-4-22+17:20+我

原帖由 khmama 於 15-04-22 發表
東區band1女仔本區及他區共13個選擇, 只要肯定係band1, 填完13間英中加2-3間band2a中中包底已足夠. 最怕估 ...
咁如果男仔,頭四個位都填英中會否太過進取?

引用:Quote:原帖由+khmama+於+15-04-22+發表東區

原帖由 happy+ 於 15-04-22 發表
咁如果男仔,頭四個位都填英中會否太過進取?
無論男女,策略都係一樣,band1生盡填band1, 然後先填band2係最保障考生,增加成功入band1既方法。當然頭3志願不能全部揀晒熱門band1英中。

引用:Quote:原帖由+happy++於+15-04-22+發表咁如

原帖由 khmama 於 15-04-22 發表
無論男女,策略都係一樣,band1生盡填band1, 然後先填band2係最保障考生,增加成功入band1既方法。當然頭3 ...
我女學校派左份中學一覽表香港第三網(港島東區),裏面有D係灣仔區、中區、南區…,請問呢D學校係咪都可以填係乙二?thx

elbar  聖馬可不錯   發表於 15-4-23 13:37

Yes!呢啲他區位係借比東區, 可以填但位少
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

khmama 發表於 15-4-22 17:33
東區band1女仔本區及他區共13個選擇, 只要肯定係band1, 填完13間英中加2-3間band2a中中包底已足夠. 最怕估 ...
請問乙1 填本區1A英中, 乙2-4分別填本區1B-1C英中,乙5-乙10填他區英中, 乙11-13填返本區熱門英中, 乙14-16再填本區BAND2A中中包底, 是否這樣呢?還有後面17-30留空嗎?

回覆:germainehui 的帖子

是,2年前第只填到第15間,之後留空

germainehui  謝謝!  發表於 15-4-23 12:41

回覆:happylogin 的帖子

你女果間學校,以佢係b1嘅成績,你自行有in st marks,好大機會已收,另乙部,如果你填st marks第一,2,3只能填次熱門果d, 你女學校的升中家長會,升中組老師已經教了家長有d咩學校只能放第一,有d咩只能放2,3。信老師吧!你地呢間d老師已經好pro啦!我見識過有d小學6年級嘅班主任連東區有d咩學校都唔太清楚,遇上呢d老師真係要靠自己了!

happylogin  自行聖馬可擺第一位  發表於 15-4-23 09:15

eviza_snow 發表於 15-4-23 00:19
你女果間學校,以佢係b1嘅成績,你自行有in st marks,好大機會已收,另乙部,如果你填st marks第一,2,3只 ...
係呀。 老師問呀女最想入邊間, 佢話聖馬可, 第2bps, 老師叫佢頭十都唔好填bps. 因為你第一唔揀佢就唔會入到.  

khmama 發表於 15-4-22 17:33

想請教包底2間band2A有甚麼選擇呢?
金文泰
衞理

得嗎?

謝謝

回覆:ononprincess 的帖子

金文泰應是band 1中中, 較多人用衛理,顯理,劉永生呢幾間包底

ononprincess  好多謝你給的意見,會放劉永生最   發表於 15-4-23 13:18

回覆 khmama 的帖子

KHMAMAmy daughter is studying in Wong Tai Sin District while applied successfully to Eastern District. Her teacher said that her banding is band 1. She like Wesley very much so my choice is as follows:
A: Wesley
B1: Wesley
B2: "HIN LEI"
B3: Lau Wing Sun
and fill in b2 school starting from B4....  

Please advise if the above list is safe and appropriate.

‹ 上一主題|下一主題