用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 真心請教:音小三問
go

真心請教:音小三問 [複製鏈接]

1. 讀音小是否一定要返主日學?本人沒有宗教背景,不太抗拒小朋友信教,但自己就真的不想信教,這樣是否不適合讀音小?2. 細佬妹會有優先取錄嗎?
3. 如小朋友沒有興趣練琴,不太喜歡唱歌而且走音,是否不適合讀音小呢?

真的希望聽到用家意見,感謝!
   0    0    0    0

引用:1.+讀音小是否一定要返主日學?本人沒有宗

原帖由 yw270 於 15-04-25 發表
1. 讀音小是否一定要返主日學?本人沒有宗教背景,不太抗拒小朋友信教,但自己就真的不想信教,這樣是否不 ...
1. 我仔番左近一年也試去過一次!是我想佢試!老師及學校没特別要求!有時特別節日派下傳單!
2. 我仔讀前也未學過音樂!是單簡左長笛!我也無特別吹佢練多!合唱佢也不合格!老師又冇特別說話的!音樂雖是必修課但學校又不太嚴格!不要給「音樂」感压力!

1. 讀音小是否一定要返主日學?本人沒有宗教背景,不太抗拒小朋友信教,但自己就真的不想信教,這樣是否不 ...
仲有我仔班同學好多有細佬妹或哥哥姐姐一齊讀!如冇意外都收

1. 不是,只要家長唔抗拒小朋友信就可以,我仔果班都有不信主既家長,學校從來都無俾壓力,可以放心。  
2. 通常都會優先,但都要經過interview,亦試過唔收,最近叩門都收咗。
3. 第一,小朋友唔係一定要學琴,仲有其他樂器可學。至於練習,即係好似溫書咁,雖然唔鍾意,但因要符合學校要求,都要溫書。但音小無逼學生一定要考皇家試,只要校內考試達標就可以,其實唔太難,但要學習都總要付出,rite? 同埋其實現在好多其他小學也要求學生學習樂器同要考學器,所以都要諗下點鼓勵小朋友去練習。

‹ 上一主題|下一主題