用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五生6月跟學校去韓國開始擔心
go

小五生6月跟學校去韓國開始擔心 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:小五生6月跟學校去韓國開始擔心

佢想去亦想佢試下獨立又驚佢搞唔掂, 有冇家長俾小朋友去過可分享

放心交俾學校, 但同時亦要提小朋友要跟大隊, 要隨身帶passport,  唔好跟陌生人走, 萬事小心, 好好體驗一下

不過比較好奇點解學校會去韓國既?

參觀科技發展喎, 其實我都唔明, 但原來而家好多小學會搞, 有d台灣, 有d新加坡

担心d乜?有老師好安全,佢仲驚过你。P5仲有乜搞唔?

王家爸爸    發表於 15-5-6 15:52

只要保障到自身安全,無野搞吾掂的,不過就一定掛住。

rabbitmonkey 發表於 15-5-6 13:15
佢想去亦想佢試下獨立又驚佢搞唔掂, 有冇家長俾小朋友去過可分享

...

係呀, 無問題架, 細路同大人一樣的, 我老公咁大個人去出差, 第一次响柬埔寨跌咗部手機, 第二次响美國跌咗個passport, 上個月又出差, 我問佢會跌D乜返嚟, 最後, 只跌咗條sip汗手巾仔, 都叫有進步。

叫小朋友跟住大隊唔好走失就得, 係好好既體驗

回覆 rabbitmonkey 的帖子

請問令郎/令嬡,參加過本地宿營/露營沒有?

有, 上次兩日一夜歷奇訓練!其實理性上明白,但始終都掛心

叫小朋友到時到候send個whatsapp俾你, 叫佢同你分享下果日的相片, 咁你就唔會太擔心, 重好登佢開心, 不過先教佢用wifi,  或者先買左韓國上網卡俾佢, 唔係既話, 驚佢唔識用, 到時就

回覆:kayi0556 的帖子

thx, 但知唔知HTC機𠴱邊用唔用到?有朋友試過日本用唔到wifi咭, 返嚟問HTC話唔同頒譜有機會用唔到,但都唔識分

阿女上次去星加坡,老師俾佢地call番屋企報平安,每人限一分鈡。大女(中学)去UK仲好,老師日日upload相片上学校網。

上次去韓國遇到兩批學生,一批大概p5, 另一批應該起碼中四。我見到都有D擔心,p5 個班混在所有旅客中,無乜表情,好像好緊張.   中四個班D老師好像好不耐煩, 常常好大聲跟學生説話.    建議提醒小朋友要跟着大隊,還要跟自己好朋友互相照顧。

rabbitmonkey 發表於 15-5-6 13:11

俾我就即刻報團同老公去第二度玩lu

大人同細路都開心!

like_travel    發表於 15-5-7 16:28

醒目開學勳章

上年阿女(p5) 跟學校去韓國5日4夜,酒店有免費WIFI, 佢每晚都會whatsapp相片給我。

不用擔心, 叫小朋友要跟大隊,不要自己離隊。 我叫阿女到了酒店,就取張咭片, 上面有晒地址電話, 真係走失左, 都可以找人幫忙。

回覆:peggy 的帖子

好提議, 到時叫佢一定要咁做, thanks

little_yolky 發表於 15-5-6 16:05
係呀, 無問題架, 細路同大人一樣的, 我老公咁大個人去出差, 第一次响柬埔寨跌咗部手機, 第二次响美國跌咗 ...
your hubby is very interesting !
我小時候媽咪話如果個頭可以跌, 睇怕我都會跌埋

我仔小四跟學校去北京,我都好擔心,不過又好叻仔冇唔見野番黎。不過係執行李時就花多d心機,每日要換既衣服pack一袋,去四日就即係pack左4袋衣服。每日要食既敏感藥又係分開pack寫晒日子。最重要係叫佢跟住老師。

其實ok嫁,我女復活節時也跟學校去了4日韓國,也是科技團。離家可讓孩子學習獨立。

回覆:cwaisum 的帖子

可能同一個團喎

‹ 上一主題|下一主題