用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文式VS數研
go

公文式VS數研 [複製鏈接]

如果想操數,係咪公文式好d?
兩者有咩好處同壞點呢?

3    0    0    0

回覆:公文式VS數研

公文數在幼稚園方面尚可。升上小學以後,在數學課程上不能完全接軌。很多topic也沒有敎。而且現在小學的數學卷出得很刁轉,公文式在這方面照顧不足。相比之下,數硏以現今小學數學模式的課程入手,在這方面較優勝。

回覆:koller 的帖子

之前有數研vs學林,這兩間較適合小學課程

王家爸爸   agree  發表於 15-5-25 09:38

我選擇數研, 因為功課量合理D, 教不同的數學計算方法, 令小朋友聰明地去學計快D; 而肯讀公文的小朋友, 一般而言比較專心和聽話, 因為功課量較多, 而且內容重覆和單一, 着重準確和速度。

好睇操數既目的

學公文運算能力快,但運算ok的話,我就覺得學數研好d~

兩間差異頗大,其實比較佢地,有啲似蘋果比橙。個人覺得,除非小朋友數學好差,呢啲補數班,最好唔去。
但係如果真係需要補,而且只可以二選一,可以考慮數研(1:3師生比)既補底班。

公文式經驗:大女hea幼稚園,小一開學教快一個學期,所以佢運算差d,解題冇問題。想細女考同一間小學,有咗經驗,K2下學期開始公文數。細女天份比較好,快有成績,大女當時升小三暑假,要求一齊上,咁佢啲運算喺一年內追返哂。跟住我有諗過停,但佢哋又唔想,佢哋清楚公文係講自學自習呢種態度,喺學校嘅數學除咗運算,仲有應用及其他概念。

宜家P4及P1,大女超兩年,細女超三,我唔當係補習㗎。

若果數學整體上跟唔上,要了解清楚係運算問題或語文能力!

兩間都試過,覺得數硏好啲

‹ 上一主題|下一主題