用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中憂慮
go

升中憂慮 [複製鏈接]

阿仔九月上中一,近來發覺他性情大變,成日係FB寫埋D好感性嘅說話,我有問過仔係咪吾捨得D同學,佢答我話吾係,有whatsapp 可以繼續聯絡,呢排又唸返以前幼稚園D同學仔,擔心他收收埋埋,變成抑鬱

0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:升中憂慮

你囝囝好叻喎,小六咁成熟寫到感性說話,
我囡囡到而家中一仲傻下傻下

有無特別不同行為??  如果沒有, 可能會是樓主你擔心多咗呢??

可能是學懂了離愁別緒…

回覆:MM1155 的帖子

仔係FB到影左佢張床的公仔說「公仔你每晚陪我睡陪我玩,我不捨得你」,我看到後好驚訝,我問仔,我都冇話要掉你的公仔,做乜你不捨他們,佢又答我吾到,所以我好擔心

摟主有冇睇toy story 第三集?離開公仔係自己覺得自己成長/長大了的心態!
情感上認為自己長成到另一境界,不再心情上倚靠住以住經常陪我玩陪我睡、忠誠於我的公仔!像是自己要遠離它們,但又不捨得它們一樣!
你説你的小朋友升中一,一個新階段,有呢D感受不怪呵!

希望你吾係睇到fb後直接問佢!
我比較贊成小朋友的fb, 我們父母read only 好了!青年人要有自己與朋友的私人空間,下下要佢咁大個仲坦盪盪地面對你,好難嘅!
你睇完fb 如果真係有嘢要注意嘅,諗下辦法兜個圈去處理好D!

引用:仔係FB到影左佢張床的公仔說「公仔你每晚陪

原帖由 pmlai 於 15-05-26 發表
仔係FB到影左佢張床的公仔說「公仔你每晚陪我睡陪我玩,我不捨得你」,我看到後好驚訝,我問仔,我都冇話要 ...
又或者佢將個公仔反射係自己同學,透過公仔式放自己不捨既情緒,個仔開始大,你都要學下改變一下對佢既方式,一齊成長。

回覆:nakoko 的帖子

真係要改變,以前小學時,氹吓就講。中一開學時,越實就越反感,後來學識放手,反而佢想講時,自己會追入厨房都得,否則整晚坐在傍邊也冇用,但佢一主動,你就好聽,唔好推佢出厨房…因佢好易改變主意!

smallmama  超同意, 佢哋想講就講唔講係迫唔到.  發表於 15-6-5 14:06
MM1155  同意極了!  發表於 15-5-27 00:08

多謝大家嘅意見同解答,我初頭擔心仔係咪想死,所以吾捨得D公仔,真令人擔心,我由細到大每晚睡覺時也同他傾計,佢幼稚園至小三都將每日發生嘅開心或吾開心都同我講,但慢慢大佢已經吾講,我問佢都吾講,每日也答冇乜特別,近來有這樣所以我擔心,聽完大家嘅意見舒服了,謝謝

引用:希望你吾係睇到fb後直接問佢! 我比較贊成

引用:真係要改變,以前小學時,氹吓就講。中一開

原帖由 STee 於 15-05-26 發表
真係要改變,以前小學時,氹吓就講。中一開學時,越實就越反感,後來學識放手,反而佢想講時,自己會追入 ...
極同意!!

我嗰個有時會收埋自己, 有時仲會好神奇咁坐係我大脾懶嗲, 而家D青少年仲難捉摸過我哋以前.
‹ 上一主題|下一主題