用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀 ...
go

想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀 [複製鏈接]

住45網,哥哥出年升小一,有妹妹跟尾
瑪神(25分)
九龍灣St John 同新蒲崗嘉諾撒都係20分
諗st John 係想博官塘中學,又唔太遠,瑪神遠同直升中學唔係band 1,但小班教學,好難取捨

2    0    0    0

回覆:jamielam88 的帖子

瑪神

瑪神中學不是係band 1C嗎?比起另外兩間吾輸wor。

瑪神吧

回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

問下有冇校車
如有一定瑪神

jamielam88 發表於 15-5-27 04:13
住45網,哥哥出年升小一,有妹妹跟尾
瑪神(25分)
九龍灣St John 同新蒲崗嘉諾撒都係20分
不管瑪神中學係一線尾定二線頭中學, 瑪神小學最大吸引能係有呢間直屬中學. 如果你覺得唔吸引, 當然可以唔揀佢.

不過如果你放棄25分必入既瑪神, 走去用20分搏另外兩間, 一間機會唔高(嘉諾撒), 一間完全唔值搏(九聖), 除咗話你儍之外, 我諗唔到有咩形容詞

carcar318    發表於 15-6-1 00:24
B.B.BaBa  不能認同更多  發表於 15-5-27 11:41
siden  Exactly  發表於 15-5-27 09:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

何必自尋煩惱??? 瑪神係必然之選

生在福中不知福

st John ,官塘中學

回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

瑪神小班好吸引

多謝大家回覆,亞仔尋晚發高燒到兒家先退啲,所以咁遲覆
會諗九龍灣St John 除左近之外,觀塘中學網係唯一考慮,心儀聖言同羅潔靈(因為有亞妹跟尾)瑪神都好遠,真係要check 下校車,另唔熟深水埗中學所以有顧慮

瑪神

瑪神,小班,老師好,有中學back up.  

讀 St John 不一定會派去聖言、聖傑靈
小心選擇

B.B.BaBa 發表於 15-5-27 19:40
讀 St John 不一定會派去聖言、聖傑靈
小心選擇
點都有人派到, 不過唔知幾多個啫:
http://www.kbsjb.edu.hk/m050102.php

睇番2年前, 入聖潔靈係全校第二多既, 有11個, 聖言就少D, 得7個.
http://www.kbsjb.edu.hk/m05010210.php

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

其實我都覺得佢算派得唔太差所以先會考慮

瑪神有直屬band one尾中學,小班教學,英文教深半年,校舍新。我睇係三間選擇中最好嘅選擇。

hkpapa852  最重要係仲有25分  發表於 15-5-29 11:22

真係唔駛諗啦!瑪神

再次多謝大家意見,因為試過上網搵comment 都好難比較

jamielam88 發表於 15-5-29 12:44
再次多謝大家意見,因為試過上網搵comment 都好難比較
九聖既升中派位表現, 只係同45網既二線學校相若 (如慈天, 基華, 彩雲聖若瑟, 聖文德, 聖博得等), 除咗觀塘中學網好過黃大仙之外, 原完沒有合理原因.

其實升中派位唔一定跟小學, 只要你肯搬, 去邊個網升中你都係可以揀.
‹ 上一主題|下一主題