用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 鋼琴考試一問
go

鋼琴考試一問 [複製鏈接]

小朋友考四級,想請問你們 aural 和 sightreading 兩部份,老師是怎樣教的?

老師會在上堂時花部份時間一併教?
還是另外加堂,分開教的?

1    0    0    0

引用:小朋友考四級,想請問你們+aural+和+sightr

原帖由 aeiou_drm 於 15-06-03 發表
小朋友考四級,想請問你們 aural 和 sightreading 兩部份,老師是怎樣教的?

老師會在上堂時花部份時間一併 ...
Grade 5 : aural在堂上老師幫手練,sight reading 買練習在屋企自己練,之後在堂上彈比老師聽

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-06-03+發表

原帖由 1a2b3c4z 於 15-06-03 發表
Grade 5 : aural在堂上老師幫手練,sight reading 買練習在屋企自己練,之後在堂上彈比老師聽

...
Sight reading 在家中練好,才在堂上彈給老師聴,咁奇怪,甘咪失去了sight reading 的意義?

如果是我,我不會甘教授sight reading !

在堂上教埋aural and sight reading 也0k,分堂也可,視乎學生能力及時間!

我仔老師要仔自己隨便在其他琴書練看譜彈,另外上課時會抽時間計時考他sight Reading的練習

但因為我不知在家彈得是否正確,幫不了他

引用:Quote:原帖由+1a2b3c4z+於+15-06-03+發表Gr

原帖由 Masterlove 於 15-06-03 發表
Sight reading 在家中練好,才在堂上彈給老師聴,咁奇怪,甘咪失去了sight reading 的意義?

如果是我,我 ...
唔奇吖!鋼琴呢家嘢始終要多練習才熟練,次次上堂先練咪廿堂都未夠?!

回覆:1a2b3c4z 的帖子

sightreading考即時看譜能力,不應該練好才彈給老師聽

Owl2014  Exactly Correct  發表於 15-6-5 18:22

老師話吾好練熟sight Reading的歌,但每堂會抽問他每首歌幾拍,要點數,咩調,手要點放,要連定detached,要即刻答到,要他練習自問自答,再彈一次

老師話吾好練熟sight Reading的歌,但每堂會抽問他每首歌幾拍,要點數,咩調,手要點放,要連定detached,要即刻答到,要他練習自問自答,再彈一次

我自己教學生sight-reading鍾意用多啲唔同嘅resources同exercise,例如練睇interval (2度, 3度, 4度), 做啲fingering 嘅exercise.

同埋我發現如果學生平時鍾意彈pop song好似對sight-reading有啲幫助, 尤其係彈chord, 得閒鼓勵學生搵首自己聽開嘅流行歌黎彈下都無壞. 其實最重要都係訓練學生嘅音感, 同份譜有熟悉感, 睇譜睇得快.
DipABRSM, Singing
LMusTCL, AMusTCL, Music Theory and Literacy

回覆 HenryH 的帖子

想請問, 聽朋友說第4級開始就要彈莫札特的樂曲, 但我女現剛考了6級, 還未見他學。

引用:回覆+HenryH+的帖子 想請問,+聽朋友說第4

簽名被屏蔽

回覆 甜甜公主 的帖子

近幾年ABRSM都少左用Mozart, Haydn依類古典時期最出名嘅作曲家做考試歌, 反而用多啲冇咁知名嘅作曲家, 例如I J Pleyel, Dussek 依類.
但係好嘅老師一定會教Mozart, 去學下佢嘅sonata, 了解下奏鳴曲式, 學下和聲 - 佢始終係古典時期三大作曲家之一. 就正如冇可能教巴洛克時期唔學下Bach一樣.
DipABRSM, Singing
LMusTCL, AMusTCL, Music Theory and Literacy

唔係咩級學咩作曲家的問題,考級彈黎彈去幾首歌,如果淨為考試,一世未彈過貝多芬都唔奇。

回覆:Fado 的帖子

其實sight reading 即是unseen dictation 咁,所以每個老師也有不同教法,老師俾首歌學生返屋企自己練,相信是老師想學生靠自己去揾音及節奏,上堂老師再聽,睇吓有冇改善嘅地方。而有些老師鍾意上堂考考学生睇譜能力。各有各用處。

‹ 上一主題|下一主題