用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 揀唔揀普通話班好呢?可否俾D意見?
go

揀唔揀普通話班好呢?可否俾D意見? [複製鏈接]

仔仔有幸入了呂小, 嚟緊月中要決定是否選普通話班。有無師兄師姐家長可俾D意見呢?
我仔仔本身普通話認真普通, 所以怕讀普通話班反而影響學習。但聽朋友講, 又話普通話班的老師較嚴謹, 小朋友乖D, 所以真係15/16...
   0    0    0    0

回覆:揀唔揀普通話班好呢

我都想知呀

回覆:揀唔揀普通話班好呢?可否俾D意見?

我囝仔讀廣東話班,原因是我自己普通話麻麻地,但到現在我也沒有後悔,因為煩少一樣東西。回望呢一年成績,普通話班的成績比廣東話班好很多。精英盡在普通話班,提議家長按小朋友的能力去揀

回覆 celiakids2013 的帖子

都不盡是的, 2A 都有出神童, 科科第一名.

我仔讀三年班,當初入學時我選了粵教中班。主因當然是他對普通話沒甚興趣,而另外一個很重要的原因是,我不認為普教中與提升中文能力有必然關係(我是中學中文科老師)。

現在我兒子的中文成績屬上游,喜愛閱讀與文字。

依我觀察,中文的教學語言與是否精英沒必然關係。

回覆:揀唔揀普通話班好呢?可否俾D意見?

聽有些高年級家長講,如小朋友有能力應付普通話就一定要選普教中。

引用:我仔讀三年班,當初入學時我選了粵教中班。

原帖由 fionacat 於 15-06-14 發表
我仔讀三年班,當初入學時我選了粵教中班。主因當然是他對普通話沒甚興趣,而另外一個很重要的原因是,我不 ...
想問下中文係咪會有listening exam? 係咪分別用普通話同廣東話?

celiakids2013 發表於 15-6-14 22:43
聽有些高年級家長講,如小朋友有能力應付普通話就一定要選普教中。
點解甘講?

回覆 Babyarsene 的帖子

普教中班的中文聆聽考試係用普通話 , 默書都係普通話

回覆:KimRay 的帖子

因為眼見普通話班的大多數讀書態度真的比廣東話好,有競爭自然有壓力。重申,我囝仔係廣東話班的,完全讀得輕鬆,我沒有後悔。

不好意思... 請問喺一呂讀書的媽媽係咪好多都陪讀ga??如果父母在職係咪好難跟到學習進度呀?

引用:不好意思...+請問喺一呂讀書的媽媽係咪好多

原帖由 manley_ho 於 15-06-30 發表
不好意思... 請問喺一呂讀書的媽媽係咪好多都陪讀ga??如果父母在職係咪好難跟到學習進度呀? ...
我都想知。開放日問咗幾個家長,都話基本上小朋友自己搞掂

回覆:celiakids2013 的帖子

級級都唔同個喎…

引用:不好意思...+請問喺一呂讀書的媽媽係咪好多

原帖由 manley_ho 於 15-06-30 發表
不好意思... 請問喺一呂讀書的媽媽係咪好多都陪讀ga??如果父母在職係咪好難跟到學習進度呀? ...
我是中學老師,工作忙碌,但當然有認真跟進兒子學習。
暫時他的成績仍保持全級二十多名左右,他今年三年級。

‹ 上一主題|下一主題