用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇牛奶代替品呢?
go

有冇牛奶代替品呢? [複製鏈接]

請問如A仔不好飲牛奶, 有甚麼可以代替牛奶呢? 因飲牛奶可以補充兒童所需的鈣質, 但戒牛奶的話, 可以從那些來源補給呢? 很苦惱, 擔心他不夠鈣。

請指教, 謝謝!!!

1    0    0    0

回覆:Hawaii 的帖子

可以食液體鈣,蛋白質可以飲豆奶粉。

我都有呢方面既疑問,GFCF指的要戒牛奶,指的是新鮮牛奶定係連子母奶,配方奶粉都要戒呢?  我個仔3歲3個月,仲未完全戒配方奶~ 一天仍然會飲一次,我應該如何幫他?
上面講到既液體鈣同豆奶粉係咪既一般藥房可以買到? 謝謝!

回覆:有冇牛奶代替品呢?

飲米奶豆奶都可以,在超級市場很容易買到。唔需要太擔心鈣的問題,吃多的肉補番。

回覆 Hawaii 的帖子

有均衡飲食,一歲起就可以完全唔駛飲牛奶。牛奶係俾牛仔飲,唔係人仔飲,所以人飲係唔健康的。如要補鈣,最主要係多曬太陽多運動和均衡飲食。曬太陽才可以有維他命D,鎖住鈣質。另外,可多食黑芝麻、豆類製品、深綠色菜如西蘭花、芥蘭等。黑芝麻的鈣含量係高過牛奶的。

引用:回覆+Hawaii+的帖子 有均衡飲食,一歲起就

原帖由 galaxyjen 於 15-06-11 發表
回覆 Hawaii 的帖子

有均衡飲食,一歲起就可以完全唔駛飲牛奶。牛奶係俾牛仔飲,唔係人仔飲,所以人飲係唔 ...
謝謝您們的回應,我放心好多了,真感謝!!

‹ 上一主題|下一主題