用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享:讀咗5年禮賢,越來越喜歡這校
go

分享:讀咗5年禮賢,越來越喜歡這校 [複製鏈接]

睇咗咁多年EK, 有時都會受d名校post影響,追求所謂名校。尤在考試其間體會更深,在考試前功課量還很大,默書依然...

雖然我仔巳P5, 但完全感受到程分的壓力。學校安排好好。VA、音樂等術科完全不用考則以平時作品評分。英文Oral、普通話科又在5月中考了,考試範圍早早就出了,讓學生早有預備。平時功課量適中,考試前更少。

考試到了,星期五考中文,星期一考英文及常識,星期二考數學及Science。好讓學生多點間在星期六日溫習。安排妥當。

我仔前2天同我講,好彩唔係讀宣道要考6日試啊!  

雖然我仔成績平均分在88分左右,在班中介乎2線尾3線頭,但我興幸他有個快樂的童年。

有時有d野係整定,當年禮賢最後一日收表才在早上記得那天是deadline,匆匆忙忙整理好資料叫老公12:00前由新界開車到禮賢交表。結果11:00趕到了。而最後亦只有禮賢這一間私小收我仔。所以我覺得係天意安排。

曾經我都嫌棄過它細小的校捨,慢慢地給同學間友誼、老師的關愛、學校的制度一切改變我對它的觀感。

還有一年就要離開,仔你要好好享受在這校的美好時光,我也不捨得和這校説分手。

karen55407    發表於 15-6-10 18:46
   2    0    0    0

时有听聞老師有愛心~

依家等緊waiting offer有無著落囉...

回覆:summertown 的帖子

我覺得高年級會好難取8字,  如貴校88 已是 2線尾3線頭, 分數都好緊, 壓力大嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

係囉,88分已經咁後,好多學校呢個分數係班頭5名
恐龍家

回覆:HaYi 的帖子

我自己覺得無乜壓力。我係懶媽咪,最多考試前認真溫一、二日。

我仔經常扣埋D大意分,死症無得救,如果佢認真d,科科應該會有9字頭。 所以我決定放棄,等佢自己造化

回覆:fooky-hk 的帖子

相比我親戚的小朋友們,日日夜夜都要溫默書,一星期中、英文各1次,比我會癲。有D又要日日操練各式各樣的活動比賽,睇見佢地都辛苦。所以我覺得我仔好幸運

回覆:分享:讀咗5年禮賢,越來越喜歡這校

好開心睇到這個分享,其實自行已有津校收,但以是否適合女女來作挑選準則,最後我選禮賢,明日註冊。

禮小讀書無壓力,但係派位結果都吾差喎!

引用:相比我親戚的小朋友們,日日夜夜都要溫默書

原帖由 fooky-hk 於 15-06-10 發表
相比我親戚的小朋友們,日日夜夜都要溫默書,一星期中、英文各1次,比我會癲。有D又要日日操練各式各樣的活 ...
其實我鍾意每星期黙書,每次默一課,好輕鬆。

是的,禮賢是一所開心小學,沒有分精英班,孩子越讀越開心!

引用:睇咗咁多年EK,+有時都會受d名校post影響,

原帖由 fooky-hk 於 15-06-10 發表
睇咗咁多年EK, 有時都會受d名校post影響,追求所謂名校。尤在考試其間體會更深,在考試前功課量還很大,默 ...
你會喺深水埗區升中嗎?好多人話lee區男仔升中唔理想!擔心嗎?

雖然我依家只係禮幼,但都開始擔心!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:babyandi 的帖子

我仔唔會在深水埗區升中。真係唔識選校,尤其對BAND 2生,無乜好選擇。

引用:我仔唔會在深水埗區升中。真係唔識選校,尤

原帖由 fooky-hk 於 15-06-11 發表
我仔唔會在深水埗區升中。真係唔識選校,尤其對BAND 2生,無乜好選擇。

...
我仔來年都會讀krs, 想問下其實升中成績實際係點?因為學校只有公布學校名但係冇人數,唔知可以出到去深水埗區外嘅有幾多?你會知嗎?

回覆:Babyarsene 的帖子

每級約有90人,近年低年級收生多了,可能到你個屆有110人。

學校沒有公佈派位人數,但根據以往往績有~65%的同學升上Band 1中學。即有約60人是Band 1生,Band 2約20人,Band 3約10人。(以上都是我自己估計的,不是實際數子)

‹ 上一主題|下一主題