用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 錦 泰 小 學呈 分 試
go

錦 泰 小 學呈 分 試 [複製鏈接]

請 問 各  有 經 驗家長,  呈 分 試 會不 會 派 卷 回家 覆 核,  家長 可以 向 學校 查卷 嗎?   至少 知道 小朋友 錯 什麼 或 有 沒有 改 錯卷???

Thanks
   0    0    0    0

tws2010 發表於 15-6-14 22:25
請 問 各  有 經 驗家長,  呈 分 試 會不 會 派 卷 回家 覆 核,  家長 可以 向 學校 查卷 嗎?   至少 知道  ...
唔會派回家!會派比學生對!家長查卷未試過!可以打電話問下老師小朋友錯乜嘅,不過唔知肯唔肯答妳

引用:請+問+各++有+經+驗家長,++呈+分+試+會不+

原帖由 tws2010 於 15-06-14 發表
請 問 各  有 經 驗家長,  呈 分 試 會不 會 派 卷 回家 覆 核,  家長 可以 向 學校 查卷 嗎?   至少 知道  ...
以我所知大部份學校都唔會派回家,只會於堂上派給學生對,但家長可以致信函學校要求查覆試卷,不過每間學校可能有別,你最好盡快聯絡學校查詢。

醒目開學勳章 王國長老

tws2010 發表於 15-6-14 22:25
我囡學校都唔派卷, 只會出通告畀家長, 如有需要睇卷就要簽回條, 係指定日子同時間返學校睇卷.

好老實, 睇完有好亦有壞, 好處就係知小朋友弱項, 壞處就係睇卷前科任老師會重新對多一次卷, 發現扣漏左分就會補扣, 要加既當然加返喇, 咁家長願唔願意承擔因為扣少左分被補扣既後果喇.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:tws2010+發表於+15-6-14+22:25+請+問

原帖由 miriam 於 15-06-15 發表
我囡學校都唔派卷, 只會出通告畀家長, 如有需要睇卷就要簽回條, 係指定日子同時間返學校睇卷.

好老實, 睇 ...
係,所以家長通常都係低分先會查卷

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 15-6-15 08:00
係,所以家長通常都係低分先會查卷
即係好似拎 C 中, 希望查卷睇下衰咩, 拎 C 尾就危 d, 老師複卷時隨時再執到錯處就 C 都無埋跌落 D.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大部分學校都唔會派回家比家長睇,只會堂上派比學生對,所以叫小朋友小心核對清楚。

不過一般黎講學校都會好小心改卷,以我小朋友學校為例,會有兩位老師對卷,一位改卷另一位事後再核對,所以改錯機會較微。

謝謝 各 家長 回 覆,  我 最 擔心 小朋友 大 意,  連 對 卷 都 會對 錯,  但 阿 仔 竟然 有surprise 比 我,   暫時成 績 唔錯

@JoJo,  我 看到 你message,  說 這thread  移 到 違規 文 章,  請advise 我 出 了 甚麼 錯,  好 使我 不 再 犯, many thanks in advance

醒目開學勳章 王國長老

tws2010 發表於 15-6-15 21:38
謝謝 各 家長 回 覆,  我 最 擔心 小朋友 大 意,  連 對 卷 都 會對 錯,  但 阿 仔 竟然 有surprise 比 我 ...

您好! 你收到通知提醒有提及原因, 因閣下分別在小學雜談及升中派位討論區發出相同題目的帖子, 版規列明不能作跨版式重覆發帖, 此乃違規,故將重覆的帖子移往違規帖子處理。 謝謝!
另將升中派位的帖移來這裡作討論會更合適, 謝謝!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆 JoJo 的帖子

Thanks JoJo.   明 白 哂.  Well noted!

tws2010 發表於 15-6-15 21:38
謝謝 各 家長 回 覆,  我 最 擔心 小朋友 大 意,  連 對 卷 都 會對 錯,  但 阿 仔 竟然 有surprise 比 我 ...

回覆 Oreal 的帖子

Tks.  Overall, very good result.
‹ 上一主題|下一主題