用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 糾結~ 95網 vs 48網~
go

糾結~ 95網 vs 48網~ [複製鏈接]

呢兩個網我都可以揀,但唔知點揀好。。。?

48網:想揀返油塘嘅學校,方便接送,但區內的學校都唔算係我最想要。

95網:整體小學質素較好,仲有一間極度心儀嘅學校(宣基);就算唔搏呢間,區內都有其他冇宗教學校,15分都易博啲。缺點就係中學網唔好,又驚接送唔方便,因學校未必有校車去油塘

究竟應該點揀好?各位有位有何高見?

1    0    0    0

今年有好多油塘人選校只放油塘學校在頭3, 好多派左去寶校. 有能力的小朋友都可跳幾級扣返去1線, 能力唔夠的, 扣到樂華基樂, 堅樂, 秀明的機會也大.
你要想下選就近學校的風險.
如留在48網都要預左未必在油塘讀好d..........可能要搭校車讀2線學校, 咁同去交通比較不便但質素好的TKO學校比, 你又like邊個情況?

我唔知95網的學校係咪真係咁易搏.
如果學校質素好, 小朋友讀得好, 係咪都唔洗擔心個網呢??? 升中前都係官塘住, 咁都可抽官塘網.
不過你要計下自己的分數係咪真係咁易入到TKO的好學校.

kk0626 發表於 15-6-21 01:02

48網:想揀返油塘嘅學校,方便接送,但區內的學校都唔算係我最 ...
何謂兩個網都可以揀? 為何有兩個地址呢?

回覆:lauwingtai 的帖子

95網都唔少學生,你用15分去抽有宗教的學校如宣基,一定唔得,該校單是自行收生已收凸了過半數。没有宗教的學校,15分會較容易入。

引用:Quote:kk0626+發表於+15-6-21+01:02+呢兩個

原帖由 lauwingtai 於 15-06-21 發表
何謂兩個網都可以揀? 為何有兩個地址呢?
小朋友平時交俾長輩湊, weekend 先返屋企。 本來想搵近,方便接送嘅學校就算,但似乎度度都好太競爭。。。

引用:+本帖最後由+小玲+於+15-6-21+09:12+編輯+\

原帖由 小玲 於 15-06-21 發表

95網都唔少學生,你用15分去抽有宗教的學校如宣基,一定唔得, ...
yes, 我就係諗,唔博宣基都仲有東華三院,保良局,仁愛堂等慈善機構嘅小學,呢類學校大家都係15分抽,似乎機會大些少。

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-06-21+發表

原帖由 kk0626 於 15-06-21 發表
小朋友平時交俾長輩湊, weekend 先返屋企。 本來想搵近,方便接送嘅學校就算,但似乎度度都好太競爭。。。 ...
原來咁,咁提提你,選校那年的一至八月,小孩要住定在所選的地址,教署會上門查的。

引用:呢兩個網我都可以揀,但唔知點揀好。。。?

原帖由 kk0626 於 15-06-21 發表

48網:想揀返油塘嘅學校,方便接送,但區內的學校都唔算係我最 ...
95區競爭都好激烈!以宣基為例今年自行時已經超收十幾人,大抽獎時只剩下四十幾個位。揀D冇宗教背景嘅機會會大啲!

引用:Quote:原帖由+kk0626+於+15-06-21+發表呢兩

原帖由 penapokda 於 15-06-21 發表
95區競爭都好激烈!以宣基為例今年自行時已經超收十幾人,大抽獎時只剩下四十幾個位。揀D冇宗教背景嘅機會 ...
兩區同樣競爭激烈,不過48網範圍太大,驚唔知派左去邊,最遠可能去到九龍灣或坪石。如果係咁,將軍澳同油塘相對就近啲。

我係好鍾意宣基嘅,不過都怕太多人爭。如果最後唔揀宣基,都可以揀冇宗教嘅學校,就冇易啲抽,所以我傾向去 tko。

回覆:kk0626 的帖子

TKO 今年好多次熱學校都要揀第一先至有機,填表時真係要諗清楚,否則好易跌到好後。

kk0626 發表於 15-6-21 22:40
兩區同樣競爭激烈,不過48網範圍太大,驚唔知派左去邊,最遠可能去到九龍灣或坪石。如果係咁,將軍澳同油塘 ...
近油塘得四間, 油基顯、油基法、聖安當、陳呂。

油基顯、油基法係區內五大熱門, 年年乙一要抽, 而聖安當的今年派彩結果乙二要抽, 陳呂乙三要抽。如我suggest, 有高中低風險可選:

高風險: 乙一(油基顯 / 油基法), 乙二(聖安當), 乙三(陳呂), 若頭三博唔中, 真係唔知派去邊。

中風險: 乙一(油基顯 / 油基法), 乙二(陳呂), 非乙一, 即乙二, 陳呂已止血。

低風險: 乙一(聖安當), 乙二(陳呂), 90%乙一, 10%乙二, 咁都抽唔中, 我落西洋菜街裸跑。

kk0626 發表於 15-6-21 22:40
兩區同樣競爭激烈,不過48網範圍太大,驚唔知派左去邊,最遠可能去到九龍灣或坪石。如果係咁,將軍澳同油塘 ...
95網將軍澳, 其實好難抽, 你睇睇今年戰況就會明。當然, 95冇乜寶校, 派得唔好都冇傷肝。

kk0626 發表於 15-6-21 12:53
yes, 我就係諗,唔博宣基都仲有東華三院,保良局,仁愛堂等慈善機構嘅小學,呢類學校大家都係15分抽,似乎 ...
95網係多非宗教學校, 但有邊D係你接受到既先?

今時今日如果係自行15分都容易入到既, 多數都唔係出色既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 lauwingtai 的帖子

高風險真係唔好搏。我見有唔少因此中寶。

唔嫌棄聖安當和陳呂,只求穩入油塘學校,中和低風險也幾穩陣。

裸跑。。。 Wakaka.
唔洗玩咁大嘅。。。

zanezane 發表於 15-6-22 10:14

回覆 lauwingtai 的帖子

高風險真係唔好搏。我見有唔少因此中寶。

唔嫌棄聖安當和陳呂,只求穩入油塘學校,中和低風險也幾穩陣。

聖安當今年乙二已經唔係穩入,隨著油塘區的新樓盤陸績入伙,我大膽
估計出年聖安當也許乙一都入唔哂。再加上另一邊安達臣的大型公屋群
亦將入伙,成個48網亂過亂世佳人!

我恐怕連爭逐隔離網的「隱世學校」亦開始唔容易!至於TKO。。。
有無睇過呢個帖?!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3058727&page=1&authorid=989113

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-22 10:25
聖安當今年乙二已經唔係穩入,隨著油塘區的新樓盤陸績入伙,我大膽
估計出年聖安當也許乙一都入唔哂。再 ...
個位TKO家長好明顯無留意上年派位情況而用咗呢個過份進取既排法, 佢既乙2同乙3, 係上年都只有極少數人乙2入到, 乙4個間上年乙3都有人入唔到, 所以預咗入唔到乙1就......

唔留意上年排位係度盲抽, 除非你好似丁蟹上半生咁有運, 唔係既話去邊個網都死
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:奥脫福 的帖子

這樣觀塘區的中學校網情況會點呀?

roybeema 發表於 15-6-22 12:47

這樣觀塘區的中學校網情況會點呀?

KL5(觀塘區):男仔爭d,最勁果兩間男校均只到B1b級數,反而女校
就有兩間B1a和一間B1c。不過呢個網亦有不少得幾個位的他區頂級學校
,睇下你夠唔夠膽放在乙一?

(按:係B1c,「手民之誤」。。。)

hkpapa852  芝芝應該只達B1C水平喎!  發表於 15-6-22 15:06
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-22 14:25
KL5(觀塘區):男仔爭d,最勁果兩間男校均只到B1b級數,反而女校
就有兩間B1a和一間B1b。不 ...
兩間女校B1a一間女校B1b?
唔係講梁式芝吓嘛?

引用:Quote:roybeema+發表於+15-6-22+12:47+這樣

原帖由 奥脫福 於 15-06-22 發表
就有兩間B1a和一間B1b。不 ...
男校係咪聖言同觀瑪?

‹ 上一主題|下一主題