用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天天補習是否一件好事
go

天天補習是否一件好事 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:天天補習是否一件好事

肯定係啦.........對補習社黎講

pomanlife    發表於 15-6-25 11:54
little_yolky    發表於 15-6-24 09:16
MASAYA    發表於 15-6-24 01:08

回覆 garyleung 的帖子

我諗你意思係天天去補習社補習是否一件好事。

if yes, 睇時間啦 ~ 有D晚晚去到夜晚9點, 大人都頂5順啦 ~
如果每日6點前可以返到屋企而做晒功課, 溫晒習, 我又覺得未嘗不可。一係小朋友日日都有機會溫習小小, 又可以有時間觀念(係指定時間完成) gum 小朋友返到屋企真係可以輕鬆D。gum 對家長﹠小朋友都係好事。

當然這都是最理想ge結果, 最重要你要同小朋友溝通。如果佢5鍾意就無為啦 ~

引用:+

原帖由 garyleung 於 15-06-23 發表
要睇你指嘅補習究竟補d乜?如果只係返一d功課班,只係有部份家長唔識教/冇時間教,指定時間內有導師指導下加溫習默書,都係好事,反正小朋友唔去功課班都要在家做功課,只係換了家長做補習老師,冇咩分別,有部份家長仲會要求小朋友做完功課再做練習添,當然日日要操練就唔好啦!

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

諗得遠d......天天補,上到中學無功課班,唔天天補,即時企曬喺度乜都唔識做。小學時最好就訓練到個小朋友自己做好自己既事,有唔掂先幫下佢,養成依賴既習慣,上到中學要o益救命(家長)。

天天加班是否一件好事?

kwansara   GOOD POINT  發表於 15-6-24 12:03

再好既野叫你天天……你都会

若果唔係屋企冇大人,最好放學返屋企

星期一至五果d都應該係功輔班, 但有d功輔班d人仔會抄答案

去功輔班果d小朋友的父母大都要返工, 我就偏向由細培養小朋友返屋企自己做晒d功課, 係補習都唔係功輔

我仔五岁时一周只补一次英文和珠心算,今年六岁珠心算已学了一年半学到四级,十月计划要停了,目前周三学公文式的英语和数学,周四学拼音英文,周六学跆拳道和珠心算,周日钢琴,九月份要上小学,打算停掉一些班

Lam3Tai 發表於 15-6-24 11:29
天天加班是否一件好事?
唔駛天天加班, 天天返工你都死

Yanamami 發表於 15-6-24 09:22
諗得遠d......天天補,上到中學無功課班,唔天天補,即時企曬喺度乜都唔識做。小學時最好就訓練到個小朋友 ...

真人真事, 係親戚。

由細到大, 地區名小學, 專補/體育一星期五六日, 加埋係沙士B出生率低, 終於如願入到地區名中, 無奈仔仔唔自律, 成日偷偷打機, 做功課無人篤住馬馬虎虎, 開學一個學期唔夠, 父母已接老師電話, 投訴中文作文無心機, 馬虎。自此我先知原來中學老師都有投訴電話。阿爸篤住話, 阿媽黑起面, 無用, 唔係唔聽教, 而係往日成績靠谷出嚟, 唔係浸出嚟, 依家兩家都辛苦到死。

little_yolky 發表於 15-6-24 15:26
真人真事, 係親戚。

由細到大, 地區名小學, 專補/體育一星期五六日, 加埋係沙士B出生率低, 終於如願入到 ...
中学老師唔係好差就真係唔会call父母,尤是band1~

Yanamami 發表於 15-6-24 15:31
中学老師唔係好差就真係唔会call父母,尤是band1~
仲要係Band 1A, 叫佢作文作孫中山, 佢是旦寫幾句, 好似小學作文咁, 話唔知寫乜喎

連女麻女麻無乜讀書都識講:寫吓佢係國父, 做過D乜, 邊度鄉下囉

回覆:Lam3Tai 的帖子

好多家長只睇成績,但就忽略孩子需要玩去快樂也!

就算學習,常規以外應有時間讓他們從生活,經驗去探索,請注重孩子IQ, EQ,AQ均衡發展!香港越來越多怪獸學校,家長是否一定也要做怪獸去追?想想!

引用: +

原帖由 garyleung 於 15-06-23 發表
尼個問題改為,'天天加班工作是否一件好事'。自己諗下都知

如果可以的話,由幼稚園開始要養成小朋友自己做功課不用家長陪,到小學就毋須考慮功課班。

Twins 媽咪
‹ 上一主題|下一主題