用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小一帶飯會買吖飯盒
go

請問小一帶飯會買吖飯盒 [複製鏈接]

太大個怕佢開唔到

2    0    0    0

回覆:史科菲 的帖子

回覆:請問小一帶飯會買吖飯盒

個飯壺不要太濶身,因為小朋友手細隻。市面上給小朋友用的飯壶好多都ok. 不過暑假時要比小朋友在家練習開飯壼及食飯,家長亦最好同時掌握下早上煮飯所需時間及飯壼的保温效果!

暑假練下咪开到?

引用:暑假練下咪开到?

原帖由 Yanamami 於 15-06-29 發表
暑假練下咪开到?
係呀,我都係唸住早D買定

暑假好多野要練,多係自理~自己去完popo要識清潔、朝早定時定候一叫要識醒(暑假作息要似开学,开学時唔洗調教得禁辛苦)、收拾書包、自己食飯……

引用:暑假好多野要練,多係自理~自己去完popo要

原帖由 Yanamami 於 15-06-29 發表
暑假好多野要練,多係自理~自己去完popo要識清潔、朝早定時定候一叫要識醒(暑假作息要似开学,开学時唔洗調 ...
我都覺,我小朋友其他嘢ok, 係食飯好慢,同未必會定畤定候自己去厠所。

不過我相信開咗學係其他小朋友身上會學到

coco_cocopig 發表於 15-6-28 22:53
點解會覺得佢開唔到??唔怕得咁多~一次開唔到,試多幾次實開到,況且開唔到,老師都會幫手~

...
吾好想得甘理想,意外的事好難講,吾好以為老師就一定幫到,有次阿仔個飯壺唔知點解好實,班主任大住肚就生,吾用得力幫他開,要他自己拿住個飯壺去校務處找職員幫他開,點知真系好實,無個職員姨姨叔叔夠力,結果call校工叔叔上來出手才開到,只剩五分鐘吃飯

Yanamami 發表於 15-6-29 07:43
暑假練下咪开到?
學自己開飯,吃完要收拾,抹枱,pack返好個飯袋

birdbird 發表於 15-6-29 07:09
個飯壺不要太濶身,因為小朋友手細隻。市面上給小朋友用的飯壶好多都ok. 不過暑假時要比小朋友在家練習開飯 ...
也不可以太高身,否則要企系度吃

LeeCC 發表於 15-6-29 09:29
吾好想得甘理想,意外的事好難講,吾好以為老師就一定幫到,有次阿仔個飯壺唔知點解好實,班主任大住肚就生 ...
好心買個pak掣俾佢啦, 咁陰功豬

史科菲 發表於 15-6-29 08:55
我都覺,我小朋友其他嘢ok, 係食飯好慢,同未必會定畤定候自己去厠所。

不過我相信開咗學係其他小朋友身上 ...
拿拿拿, 千祈唔好諗仲開學自然會學到。要好serious同小朋友講, 小息要記得飲水同去廁所, 有D學校真係唔俾上堂去廁所的, 如果癩咗就真係成世俾人笑。

唔記得講自己買咗邊隻添, 我買咗Tiger果隻, pak掣, 分兩毎盒, 一個飯一個餸, 加埋1.5碗。Sa Sa買嘢儲印花平換的。仲有個袋, 冬天可以放埋熱水樽。

阿仔系返學時自己帶飯

回覆:flower9 的帖子

阿仔系返學時自己帶飯

選購飯壺時一定要同小朋友去睇及試, 佢至係用家, 如果小朋友比較開蓋論盡, 就用一壺過把飯及餸菜放埋一齊, 咁一開蓋就食得, 唔駛逐個逐個開, 有個小tips, 入壺後用保鮮紙先鋪上,然後才扭上壺蓋, 咁樣唔怕因熱氣拎壺蓋絕實咗, 2來可加強保溫, 3來小朋友又易開到.., 我小兒呢個學年可以自己處理到, 又食得好...

我吾建議用保險紙局住熱食甘耐,就算系微波爐用耐熱的我都無吾會用

引用:你們都買保溫飯壺,我買左普通飯盒咋,+諗緊

原帖由 flower9 於 15-06-29 發表
你們都買保溫飯壺,我買左普通飯盒咋, 諗緊可能要買個保溫袋入住佢
普通飯盒一定唔夠熱,同埋天氣熱怕啲飯送會“叔“...

‹ 上一主題|下一主題