用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生, 你地會比小朋友用雨傘定係雨衣上學 ? ...
go

小一生, 你地會比小朋友用雨傘定係雨衣上學 ? [複製鏈接]

小一生, 你地會比小朋友用小雨傘定係雨衣上學 ?

Thanks

0    0    0    0

bestwish 發表於 15-7-21 15:04
要睇路程係點喎..如果只係落咗校車行入學校一段路比把雨傘都OK..但如果要由家行返學校路途遠就雨衣好D.

jojoplanet 發表於 15-7-21 15:25
要睇路程係點喎..如果只係落咗校車行入學校一段路比把雨傘都OK..但如果要由家行返學校路途遠就雨衣好D. ...

我仔坐校車, 禁帶多把雨傘驚佢地攞多樣野又好易唔見。 雨衣除底可以塞入小息袋。

有冇JM試過比縮骨遮小朋友用?

bestwish 發表於 15-7-21 15:30
我仔坐校車, 禁帶多雨傘又驚佢地攞多樣野好易唔見。 雨衣除底可以塞入小息袋。

有冇JM試過比縮骨遮小朋友 ...
我自己個仔細時係比小朋友長傘佢用架你貼個名係傘度, 縮骨遮佢地比較難掌握點收好佢, 一振佢地整到身都濕晒, 而家個仔小三出去課外活動先比縮骨遮佢咋...

bestwish 發表於 15-7-21 15:04
我女女強烈要求唔帶雨衣, 因為佢唔識摺, 想老師幫手, 老師話:你小一, 大個喇, 要自己做喇。笑笑口行咗去。佢摺極摺唔到, 就亂塞咗入袋入面。

我2個只上落校車, 佢地說2校間的校車不可穿雨衣上校車, 因會弄濕校巴, 又上落都有蓋, 所以傘都冇帶.

醒目開學勳章

引用:小一生,+你地會比小朋友用小雨傘定係雨衣上

原帖由 bestwish 於 15-07-21 發表
學校通告寫明要帶雨褸

回覆:小一生, 你地會比小朋友用雨傘定係雨衣上學

我女小一縮骨遮(要輕和細)是放在書包,上學下雨,會改帶長兒童遮(不要貪大,諗住用幾年),太長的話,怕小朋友上落校車和樓梯危險。我也有雨衣,只是天氣惡劣才放在書包。其實小朋友能力很強,小一已有能力處理把縮骨遮,當然要先教和練習開收,只要家長肯放手,不要過份擔心…  我女學校真是大部份小一生搭校車都是用縮骨遮的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

無俾小朋友帶過遮返學,一路都係坐校車,應該唔會濕身

但有次做家長義工出外參觀,的確有初小學生帶縮骨遮返學,都係要坐校車嘅
恐龍家

回覆:小一生, 你地會比小朋友用雨傘定係雨衣上學

見Apita 有兒童長傘and 缩骨傘。可以同小朋友試下

引用:小一生,+你地會比小朋友用小雨傘定係雨衣上

原帖由 bestwish 於 15-07-21 發表
如果自行接送就雨衣,搭校車或坐公共交通都係傘好,雨衣好輪盡,整到周圍濕哂

我細囡用兒童長遮, 佢唔鐘意著雨褸, 但買遮俾佢的時候千叮萬囑叫佢記得拎,
我亦都佢遮上貼左名, 班, 學號, 到現時為止都幾好

我囡學校通告寫了, 小一至三不可帶傘, 要帶雨衣 , 重要是便利雨衣個d薄身d款 ! 及要放一件雨衣在儲物櫃

樓主最好打探下學校是比小朋友帶什麼 ??!!!

回覆:小一生, 你地會比小朋友用雨傘定係雨衣上學 ?

我們小朋友長期有件雨衣在書包,雨衣是沒有袖可以蓋住書包,脫下一fing就乾左9成,又輕身,好方便,在日式百貨公司有售

Twins 媽咪

引用:我仔仔學校都唔俾帶遮

原帖由 ericalife 於 15-07-23 發表
我仔仔學校都唔俾帶遮
學校是怕小朋友被遮“吉”到,還是怕他們拿來玩?

引用:見Apita+有兒童長傘and+缩骨傘。可以同小朋

原帖由 picture 於 15-07-23 發表
見Apita 有兒童長傘and 缩骨傘。可以同小朋友試下
請問兒童縮骨傘有什麼特點?是否容易些開和閂雨傘?

‹ 上一主題|下一主題