用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎一問
go

大抽獎一問 [複製鏈接]

請問網內同時有2間心儀學校, A同B, 兩間都係大熱, 在乙部只能揀其一放第一志願, 放乙二一定不入, 想請教大家在制度上先派甲部, 如甲一放A, 甲二放B, 甲三留空, 跟住乙1填A或B, 乙二填其他二線學校, 可行嗎? 相比其他人只填甲一, 跟住直接跳去乙一, 那樣機會大一點? 請賜教

補充: 我是怕比其他人填多左甲2, 程序上多左, 而其他人直接跳去乙一, 會攞左我心儀的位置, 令我減小機會, 請問會不會?

2    0    0    0

回覆:大抽獎一問

不會。

不過大熱放甲2都係不會中,只是可能將來若需要叩甲2果間叫好過冇揀過。

回覆:superbaby1108 的帖子

沒有這會事!你這樣填是可行的!

引用:請問網內同時有2間心儀學校,+A同B,+兩間都

原帖由 superbaby1108 於 15-08-02 發表
請問網內同時有2間心儀學校, A同B, 兩間都係大熱, 在乙部只能揀其一放第一志願, 放乙二一定不入, 想請 ...
合理,甲二叩門好聽啲,唔好預甲二中

受教了,謝謝

superbaby1108 發表於 15-8-2 08:54
請問網內同時有2間心儀學校, A同B, 兩間都係大熱, 在乙部只能揀其一放第一志願, 放乙二一定不入, 想請 ...
程序上,派位係甲一>甲二>甲三>乙一>乙二>乙三....派到有位為止。唔會因為你無填甲三就會即刻跳去派乙一,都會一齊起步派乙一。既然甲二,甲三派到機會非常微,我會填哂佢,他日要叩門叫做有揀過。但若果你都驚甲二,甲三派到,而呢兩間又唔係最心儀,咁留空佢博乙一算。

thx

‹ 上一主題|下一主題