用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺band 1男,求意見
go

油尖旺band 1男,求意見 [複製鏈接]

亞囝九月便升六年級,希望能選一間適合佢嘅學校,background 係咁嘅:

*油尖旺直資B1A, 名次1x /155,英數較突出,中文不錯,五級長笛,超級喜愛足球,仔心儀有足球場的學校

*家住荃灣區

*可搬九龍城區

心儀九華,la salle college. 想問吓:

*自行机會是否不大?

*轉哪個校網較好?

*有否其他學校可以提議?

Thanks so much

elbar  Pls check PM  發表於 15-8-3 21:39
elbar  喇沙不錯,其他請看訊息   發表於 15-8-3 19:29
王家爸爸  如果英、數突出,可能LSC更適合。  發表於 15-8-3 16:24
   7    0    0    0
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

Discretionary stage:

1. LSC
2. SJC

Central Allocation

Stay at YTM

1. WYK
2. SFXC

If your son has no luck and allocated to SFXC, try to "knock the doors" of other Band 1A / 1B schools.

王家爸爸    發表於 15-8-4 10:15

回覆 Mimichuchu 的帖子

樓主跟我屬意的兩間男校完全相同,由於來年升中適齡學童仍處低位,按油尖旺男女band 1學生大概數字,如我是你,乙部大抽獎時不會轉區(仍留在油尖旺區),自行1會選喇沙(所有申請學生全獲面試機會),自行2選九華(油尖直資1a學生應可獲面試機會),乙部1選九華,乙部2選聖芳濟,以你小朋友情況,只要面試正常,自行階段已頗大機會入其中一間(最緊要如你地入了自行2唔會後悔),如不幸自行2者都不中,亦極大極大機會入乙1或乙2任何一間(看抽奬運入邊間),如入乙2而想叩門自行已選過的2間學校,或其他1a學校,以你小朋友情況亦問題不大。最緊要繼續考好呈分試!

樓主的小學,近年有幾多個入喇沙和九華?

引用:回覆+Mimichuchu+的帖子 樓主跟我屬意的兩

原帖由 ys_ka 於 15-08-04 發表

樓主跟我屬意的兩間男校完全相同,由於來年升中適齡學童仍處低位,按油尖旺男女ba ...
多謝你的建議。LSC 這類B1A傳統名校,在自行的收生標準應該很高吧,覺得可能要全級頭幾名才有機會,所以想轉九龍城網,起碼多些抽獎位。

囝性格活躍好動,愛閱讀,記性好,LSC適合他嗎?  

他現就讀的小學是較活動和少功課他,希望選一間similar 的中學,太谷太academic 的怕他受不了。

elbar  LSC自行都喜收運動健將  發表於 15-8-4 10:45
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

引用:樓主的小學,近年有幾多個入喇沙和九華?

原帖由 lmcvgood 於 15-08-04 發表
樓主的小學,近年有幾多個入喇沙和九華?
該校派位分佈都幾散,加起來應該大約8至10個,多是WY,LSC可能只是2-3個。

可以問吓之前入的是什麼考入。LS真的不易入。九華可能易少少。抽入LS也未聽過。

唔駛客氣!

不過你知道就算搬去九龍城區, LSC因有小學關係, 近年只有十數個位提供予九龍城區乙部大抽奬,大抽獎派入機會真的不太高,但如留油尖旺區,WYK每年提供近90個位予油尖旺區,SFXC也提供70個位予此區,按該區男女比例band 1男生入此兩男校機會高唱入雲(WYK機會也不太低)。

如乙部轉區選九龍城,是要預計如自行階段未獲任何學校取錄時,而LSC乙部稍稍欠運便必定抽不入,而不介意讀其他九龍城區band 1男女校(尚可考慮校舍大小),我認為才值得轉九龍城區而放棄乙部留在油尖旺區。

我曾經亦有考慮過他們自行收生要求極高情況,但LSC自行階段是所有申請同學均給予面試,而此階段收76人(2015數據),我小朋友跟你仔情況好相似(全級學業成績\小學的學習環境氣氛\音樂及運動等課外活動情況),只要面試表演配合,LSC是有機會看到小朋友潛能而取錄的。

至於WYK,以你仔成績及課外活運情況亦很大機會獲面試機會(約600份申請先選約300人作全英語面試),相信你仔面試時也會有優勢。

以上純屬個人意見分享,你可參考一下,希望你仔能繼續於呈分保持band 1A成績!

Btw, 小學是...陳守仁嗎?

引用:唔駛客氣!不過你知道就算搬去九龍城區,+LSC

唔駛客氣!

不過你知道就算搬去九龍城區, LSC因有小學關係, 近年只有十數個位提供予九龍城區乙部大抽奬,大 ...
好多謝你的意見,我現在有較清晰的概念了

回覆:油尖旺band 1男,求意見

其實囝只是喜歡足球,享受足球,他是校隊和九龍西區校際比賽第四名,個人未有什麼獎項。相比那些有特異功能的小孩,相信足球上不能為他加分。

elbar  問題不大   發表於 15-8-4 11:36

問題不大 x2,而且可考慮有部份家長會希望他們的band 1男生入讀男女校而唔揀男校(自行及乙部大抽獎階段)作參考。

回覆:油尖旺band 1男,求意見

好多謝大家的意見!即使LCS自行收,我都係七月份才知道,對嗎?   如果我又會報直資,有幸有offer 的話而我take offer,那麼我便放棄了LCS的學位?

elbar  如考慮直資,請查看訊息。  發表於 15-8-4 13:51

引用:回覆+Mimichuchu+的帖子 Btw,+小學是...陳

Btw, 小學是...陳守仁嗎?
油尖旺區好似冇咩直資啦

引用:Quote:原帖由+ys_ka+於+15-08-04+發表回覆+

原帖由 silvia_ng 於 15-08-04 發表
油尖旺區好似冇咩直資啦
低調D

回覆 silvia_ng 的帖子

Sorry 也太明顯了一點, 但我之前只靠印象所以多此一問...  

留意陳記入LS的是華籍or外籍。
我們的都是外籍入。

直資可試,但除非係你地全家都非常心儀既(唔會後悔),否則如接受offer便會自動放棄所有餘下(1)自行及(2)甲/乙部大抽奬機會,以你仔目前學業及課外活動情況,及所處校網,實有相當不俗機會入讀你上面提及心儀學校。

尤其如我PM跟你提及,某間你地小學最多人入讀的band 1直資中學,於放榜後仍會取錄叩門生,所以不用太擔心及不用因某間如不太心儀的直資中學而放棄往後機會。

反而鼓勵你小朋友小心考好呈2及3應該就可以了!

引用:+本帖最後由+lmcvgood+於+15-8-4+15:41+編

原帖由 lmcvgood 於 15-08-04 發表

今年果個係本地華藉學生。上年起碼兩個都係華藉,另外果啲我唔知。

你好 , 我囝囝也是油尖區學生(剛升中) , 剛剛有空才看到你個POST , 以下是我個人意見 。

這個區最多人想入讀的學校 , 固然是九華和ST FRANCIS ,在自行果2個位 , 九華唔係一定有得見 , ST FRANCIS就多數有得見 , 之於大抽獎 , 2間油天和德信已分去大約了50-60個位 , 所以你係有D難度 。今年2015, 如果我冇記錯 , 我地油尖區想在大抽獎甲部放LS , 好像只有2-3個位(係俾全個油尖區學生去搶) , 不過樓主你囝囝成績咁好 , 唔使怕 , 要操強D小朋友自信心 , interview or 叩門時...信心係好緊要 ! 少少資訊希望能幫到你吧 ! Good Luck !

‹ 上一主題|下一主題