用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田一缐小學想轉校,那間較活動教學? ...
go

沙田一缐小學想轉校,那間較活動教學? [複製鏈接]

小兒現讀沙田一缐小三想轉校,那間小學較活動教學?較淺?只想孩子開心。
不想每天只追趕功課,週末就溫書預習!又要課外活動學一體一藝冇時停!都唔為乜?小孩子要咁繁忙!好太辛苦了!!

不要普教中,用普通話默中文實在太痛苦!課文咁多一聽唔清楚就溫咗書都會低分。我真係身心都受傷,

4    0    0    0

回覆:FiFi618 的帖子

活動教學不=淺,只是用活動方式去吸引小朋友思考,再引導他們去尋找知識,去吸收。

在EK講淺,可能引起好大回響。

沙田有直資,都可以試試。

有人說宝校不想入、,不過我信只要有老師和家長的鼓勵,宝校都一定有優秀的學生。

你的孩子真有福了,媽媽是為孩子著想。

都就嚟開學,咁遲先轉?

引用:活動教學不=淺,只是用活動方式去吸引小朋

原帖由 juliso 於 15-08-14 發表
活動教學不=淺,只是用活動方式去吸引小朋友思考,再引導他們去尋找知識,去吸收。

在EK講淺,可能引起好 ...
多謝你提醒,我明白活動教學不等於淺,因我孩子較活潑,數學可以拿9x多分,就是默書花了很多時間溫習,仍經常不合格!真是非常頭痛,還要記普通話發音。每星期都為此事跟孩子搏鬥!而我亦不認同每星期花太多時間去背誦去死記,實在沒意義!將來的世代要頭腦靈活,比起強記死背更重要!

我不介意入人家所謂的"寶"校!我相信每間學校有用心教導的老師便是好學校。甚麼升中派位差就叫人家做寶校太無知!太不專重!我有時想就算入到受歡迎的小學又如何?你拿85分也只是排在後面,你能派一缐中學嗎?活在競爭激烈對手強勁底下!受壓力受苦的只有孩子!
我要孩子開心!我要小班教學!我不要拔苗助長,不要教深!但我明白在香港要找這樣的學校很.....很困難,現在連直資私少都給家長投訴教得太淺,難以銜接,而改到一年深過一年,我不要這樣的生活,我要孩子有開心的童年!

請願諒我可能用詞太直接不喜勿插!

加油!雖然臨近開學,只要有決心,可以打去學校問下。

回覆:沙田一缐小學想轉校,那間較活動教學?

加油

FiFi618 發表於 15-8-14 09:15
多謝你提醒,我明白活動教學不等於淺,因我孩子較活潑,數學可以拿9x多分,就是默書花了很多時間溫習,仍經 ...
其實响沙田除咗一線同寶校, 都仲有好多選擇, 不過, 就係都係谷的, 係程度既差異而已。你咁遲至搵, 都怕幾難了。努力。

你可以話自己小朋友唔適合一線勁谷學校, 各人有各人既理念, 但唔可以話人哋唔想入寶校, 因為升中派位差, 話人膚淺。當你小朋友向寶校考級10, 都比唔上一線催谷學校考級50既學生, 到時就會覺得好唔抵了。其實寶校級10係唔係真係差過一線級50? 可能只係中學校長自行時選學生, 比較信任名校的往績而已。點計, 响一線考級50, 點都易過响寶校考級10。寶校仲有好多寶校既問題, 唔係你諗得咁簡單只係升中派位差而已。

不過, 沙田仲有好多二線或無咁谷的, 努力, 希望你成功跳船。

FiFi618 發表於 15-8-14 09:15
多謝你提醒,我明白活動教學不等於淺,因我孩子較活潑,數學可以拿9x多分,就是默書花了很多時間溫習,仍經 ...

對, 小朋友全面的發展才是最重要, 我認識很多在名校教書的老師, 他們也不會讓自己的子女入讀很谷的學校.   因為他們接觸過太多沒思想沒主見的學生, 問學生有什麼興趣, 喜愛什麼科目, 也答不出來, 因為從小到大, 都是媽媽作主, 讀什麼玩什麼也沒權話事.      現今香港的小朋友太辛苦了,  很欣賞你真心為小朋友著想, 加油!!

回覆:quiqui 的帖子

我知道9月轉校是太急,但我都想打去一試,就算今年唔得,下年亦可以。我朋友個女小五轉咗去國際學校。

想請教沙田大圍新翠村的白普理好唔好?有冇讀緊高小的家長?去過簡介會睇過不錯的老師校長很有愛心,用心教導!不知讀緊的如何?

醒目開學勳章 貢獻勳章

試試張煌偉,應該啱你要求
恐龍家

引用:小兒現讀沙田一缐小三想轉校,那間小學較活

原帖由 FiFi618 於 15-08-14 發表
小兒現讀沙田一缐小三想轉校,那間小學較活動教學?較淺?只想孩子開心。
不想每天只追趕功課,週末就溫書 ...
樓主,如果你小朋友在一線學校已經付出好大努力但仍然不合格,相信呢間小學未必適合你兒,其實坊間活動教學學校一般都係初小嘅多,高小相對較小,而且亦並非間間一線學校都勁谷嘅,現今世代響競爭社會無論求學或將來工作都一定會有壓力,只是多與小嘅問題啫,就算轉去沒有成績壓力嘅學校,亦不能保証將來冇其他壓力問題 ...恕直言,睇番樓主舊帖你兒子似乎雖要部份支援,現讀學校可能並不適合,襯小朋友年紀還小盡快轉校,如不介意查實信義同聖華都會係唔錯嘅選擇。

小曳人 發表於 15-8-14 12:36
試試張煌偉,應該啱你要求
咁橋, 我都想起呢間......呢間程度相對一般谷既小學教淺, 因佢地部份用既書較淺....默書同考試較淺, ..識有家長話同K3程度差唔多, 較輕鬆.....校長老師有愛心...但聽聞 (只聽聞) 較多學障學生入讀..呢點睇你介唔介意...

引用:Quote:原帖由+FiFi618+於+15-08-14+發表小

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-08-14 發表
樓主,如果你小朋友在一線學校已經付出好大努力但仍然不合格,相信呢間小學未必適合你兒,其實坊間活動教學 ...
多謝你寶貴意見!大囝冇特別問題,細囝就仍在幼稚園係小肌肉較弱。兩個情況不一樣,亦不打算給細囝入哥哥的一缐小學,不是學校唔好,只係唔適合小兒。

引用:Quote:小曳人+發表於+15-8-14+12:36+試試張

原帖由 KittyMelody1 於 15-08-14 發表
咁橋, 我都想起呢間......呢間程度相對一般谷既小學教淺, 因佢地部份用既書較淺....默書同考試較淺, ..識有 ...
多謝你,張煌偉好像不錯!等我再去了解多些先。轉校對媽媽來講真不是一件容易決定的事,必須了解多些學校真實情況,以免揀錯。

其實我都在比較新翠白普理及張煌偉這兩間,比較多人提及是較輕鬆的教學。

回覆:little_yolky 的帖子

樓主理念清晰,只可惜是三年前神拖鬼㧬去錯一線學校也!

升小三定升小四?

http://www.cwwps.edu.hk/announce/2014/G1415438.pdf

張煌偉小三分全普班同非全普班,默書都係用普通話,不過非全普班會用廣東話輔助,高小就唔清楚喇,樓主可以打去學校問下
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

回覆:沙田一缐小學想轉校,那間較活動教學?

陳元喜比沙田一線輕鬆嗎?

引用:樓主理念清晰,只可惜是三年前神拖鬼㧬去錯

原帖由 karen55407 於 15-08-14 發表
樓主理念清晰,只可惜是三年前神拖鬼㧬去錯一線學校也!
哈哈!人就係咁唔試過唔熄!
有小朋友可以3小時溫完默書架,但唔係我個囝囉,我嗰個溫3日3小時都未得呢

但我唔明佢唔駛死記嘅數學又高份喎,有9x!
可惜其他三科都要記呢。拉完分都係差!

我個大嘅温默書係要温足一個星期,仲要遂段遂段嚟,考試前三個星期前就要開始温習,人緊有長短,只要小朋友肯盡力,家長肯支援,而又學到知識就足夠了!

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-08-14+發表

原帖由 FiFi618 於 15-08-14 發表
哈哈!人就係咁唔試過唔熄!
有小朋友可以3小時溫完默書架,但唔係我個囝囉,我嗰個溫3日3小時都未得呢:nau ...
男仔通常係語文弱,數理強,樓主仔仔溫極都唔識,有冇嘗試找出問題所在??係唔識寫?無心記?定係全因普通話聽唔清楚問題?如果你唔揾出問題,就算轉校都未必一定能解決。

‹ 上一主題|下一主題