用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田一缐小學想轉校,那間較活動教學? ...
樓主: FiFi618
go

沙田一缐小學想轉校,那間較活動教學? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+FiFi618+於+15-08-14+發表哈

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-08-14 發表
男仔通常係語文弱,數理強,樓主仔仔溫極都唔識,有冇嘗試找出問題所在??係唔識寫?無心記?定係全因普通 ...

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-08-14+發表

原帖由 FiFi618 於 15-08-14 發表
多謝你寶貴意見!大囝冇特別問題,細囝就仍在幼稚園係小肌肉較弱。兩個情況不一樣,亦不打算給細囝入哥哥的 ...
可以试试王锦辉中小学,据说活动教育快乐教育。

引用:Quote:原帖由+FiFi618+於+15-08-14+發表多

原帖由 RiboMM 於 15-08-14 發表
可以试试王锦辉中小学,据说活动教育快乐教育。
王錦輝係普教中,學校只可以講英/普。

引用:Quote:原帖由+FiFi618+於+15-08-14+發表哈

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-08-14 發表
男仔通常係語文弱,數理強,樓主仔仔溫極都唔識,有冇嘗試找出問題所在??係唔識寫?無心記?定係全因普通 ...
有嘗試找出問題架!就係你講的~樣樣齊!坐唔定,冇心機,記性差,縱使花咗成星期溫習,仍然是錯別字扣十分,聽唔清楚普通話扣十分,粗心大意扣十分,太難嘅字唔識又十分!un seen又扣下咁就冇咗一半分。

總之迫咗佢幾年,一年差過一年,因默書範圍越來越大,期中考默重一次默七至八課,之前溫嗰D又俾返晒你,我簡直有默書恐懼症。

回覆:FiFi618 的帖子

可能要check下會唔會係SEN

甘情況持續,學校無轉介或建議評估有無學習困難嗎?

Hi!
我仔仔係張煊昌讀, 該校正是廣東話教中文. 仔仔讀得很開心, 冇太大壓力. 教師都很有愛心.校長好有心想攪好學校. 好多活動.
你可以試試!

泰伯

醒目開學勳章 王國長老

回覆:沙田一缐小學想轉校,那間較活動教學?

我仔都係sen仔,同你情況一樣,每次中默就好似打仗。好彩量唔多,我早幾星期就慢慢溫。普教反而不是問題(你問我:默書多+廣教vs 默書少+普教,我一定揀黎者)。我仔細個有語障,k3 5月至開始學拼音都pickup到。最緊要多練,跟得貼。可惜對沙田學校唔熟,幫你唔到。希望小朋友早日搵到岩心水的學校

你可以考慮一下王賜豪呀!佢有測驗有默書,但係唔會計在成績表上,而且考試範圍唔多,考試時只要溫習返測卷,就ok。佢哋只有精英班先會用普教中,所以又不用担心普通話默書。老師好有愛心,而校長也好有heat,你可以考慮一下。

回覆:沙田一缐小學想轉校,那間較活動教學?

世界花園附近好似有間類似國際學校,早兩年前有媽咪也是臨開學前轉入此校都得,聽講小朋友讀得幾開心,你可試下

Twins 媽咪

回覆:little_yolky 的帖子

請問邊間冇咁谷?

‹ 上一主題|下一主題