用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 不參加小一運動班有甚麼後果?
go

不參加小一運動班有甚麼後果? [複製鏈接]

正在猶豫應否參加小一運動班,如不參加會否有甚麼後果?

1    0    0    0

回覆:Alpen_museli 的帖子

沒後果

我女無參加,音樂班都無~~呢两个班只係俾小朋友發掘下自己兴趣係边,然後揀—样継續練落去。如你自己心目中有選到音体各—項練上到高小就ok.例如我女幼稚圍学左游水,咪操水。佢小—已同我講唔学樂器~咪唔学,但小二下学期音樂科开始考樂器,所以咪上課後樂器班,求其学隻飲歌去考~

回覆:Yanamami 的帖子

謝謝大家

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-29+08:38+編

原帖由 Yanamami 於 15-08-29 發表

我女無參加,音樂班都無~~呢两个班只係俾小朋友發掘下自己 ...
想問星期六上嘅訓練班,係咪只有運動班個d,其他學校辦嘅就平時放學學?

kit9211 發表於 15-8-30 16:53
想問星期六上嘅訓練班,係咪只有運動班個d,其他學校辦嘅就平時放學學?

...
唔太肯定~見Sat多数运动, 但平曰都好似有。Sat都有跳舞……我女無參加过运动同跳舞,所以唔太知道,佢以前係学校学長笛係weekdays放学後。

唔上學校綜合運動班, 會唔會冇機會入校隊呢?  體育科成績又會唔會有影響呢?  我仔平時會係爸爸和他運動, 識游水打籃球, 但沒有參加外面的私人班.  暑假時, 會報政府既訓練班, 這樣, 能否滿足學校對一人一體育既要求呢?

chriscwy 發表於 15-8-30 19:30
唔上學校綜合運動班, 會唔會冇機會入校隊呢?  體育科成績又會唔會有影響呢?  我仔平時會係爸爸和他運動, 識 ...

入校隊係要選的,有要求~如我女無參加过校內运动班和音樂班,但在校外有跟泳会練水,能游到入校隊要求就入到泳隊。當然不会影响体育科成績,因考核範圍每学期不同。又例如我女無学樂器,只是求其学隻歌仔去应付音樂科考試,自然無学開樂器既同学禁叻,但都有A吖~一人—体艺要持續性学习先算,如暑假上一期乒乓球班或学两个月游水就唔算~

回覆 Yanamami 的帖子

thanks Yanamami, 我知道好像要家長填報 有關運動資料於學童發展紀錄冊, 這是否須要出示証明, 如外面運動班的收據或証書等, 或是只要家長申報填寫便可呢?

chriscwy 發表於 15-8-31 15:47
回覆 Yanamami 的帖子

thanks Yanamami, 我知道好像要家長填報 有關運動資料於學童發展紀錄冊, 這是否須要 ...

就禁填就得,乜證明都唔洗~
学校因無中学backup, 所以同学除成績外,都希望有d体艺成就陪襯下,增强競爭力(好多同学都有—两样技能傍身吖~),以及平衡一下学习生活~所以唔係話要申報定乜野禁厳重,校方得个知字就得,学与唔学,学乜野都係家長同小朋友決定。正如我女,音樂視艺係0,佢只有游水同中国舞~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-31+16:31+編

原帖由 Yanamami 於 15-08-31 發表
想問芭蕾舞算體還是藝?

Yanamami  我女跳中国舞,我當係艺  發表於 15-11-19 13:03
‹ 上一主題|下一主題