用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網邊啲小學係熱門得黎又無咁谷架?!
go

91網邊啲小學係熱門得黎又無咁谷架?! [複製鏈接]

如題, 想知91網邊啲小學係熱門得黎又無咁谷架?! 其實想仔囡讀一線, 但又唔想佢地太辛苦~
   4    0    0    0

回覆:91網邊啲小學係熱門得黎又無咁谷架?!

有趣的是,香港已覺得「谷」,先學習得到!⋯但結果英文學20年也聽不懂西片,中文學20年也不懂寫好一封信,數學學20年也不懂理財!

回覆:91網邊啲小學係熱門得黎又無咁谷架

一線學校又無咁谷,係咪即係唔洗點努力又可以 band 1?
如有,你覺得會有幾多人爭?

只係想佢地唔想不停死背書狂測驗, 比較活動教學一點, 想小朋友讀得開心既BAND 1 而唔係好大壓力既BAND 1, 受歡迎多人爭唔緊要, 因為即使谷到爆既學校都一樣多人爭~ 只係想大約知道邊啲學校唔使狂測驗.

kkwo80 發表於 15-9-8 15:20
只係想佢地唔想不停死背書狂測驗, 比較活動教學一點, 想小朋友讀得開心既BAND 1 而唔係好大壓力既BAND 1,  ...
其實點講呢, 多D測驗, 但範圍少D, 點都好過測驗少但範圍大。我知道沙呂今年開學係用親子旅行形式認識學校及同學仔, 令小一小朋友好開心咁返學。我諗91網沙呂都應該算係B1率高既學校了。另外有D二線既學校, 則小一已有TSA練習。有一線小學校長叩門面試時, 好老實咁同家長講, 佢哋唔敢保證可以俾到快樂校園生活俾小朋友, 但增加小朋友自信及知識, 就好有信心做得到。

傳統名校, 的而且確有佢既原因既。

或者咁講,點為之唔谷?熟能生巧,考测多點,自然又會好點,所謂—線band1, 係用緊考試成绩定,我唔觉得有band 1学校唔谷唔操。

你可以認为新派教法教出一流人才,但人才唔等同 band 1 學生,即係你成積好唔等同你其他方面都好。你想要一個人才定一個成績好既学生先?

引用:Quote:kkwo80+發表於+15-9-8+15:20+只係想

原帖由 little_yolky 於 15-09-08 發表
其實點講呢, 多D測驗, 但範圍少D, 點都好過測驗少但範圍大。我知道沙呂今年開學係用親子旅行形式認識學校及 ...
沙呂谷唔谷冇用家俾下意見?

今天用電油的汽車還沾大多數。

frogbobo 發表於 15-9-8 15:53
沙呂谷唔谷冇用家俾下意見?
因為朋友大女都係沙呂讀, 佢話91係無唔谷既學校, 不過沙呂係谷得嚟老師都好照顧小朋友。壓力當然大, 因為兩間呂小爭入聯繫呂中, 每校得4X人, 所以壓力相當大。但起碼唔駛操TSA, 因為佢哋教得比TSA深, 所以唔駛操。

其實係沙呂讀唔讀得上或谷唔谷係好睇小朋友,我分別識有個輕輕鬆鬆,上年已畢業,今年有個讀緊6年級,都話ok唔辛苦,朋友兩公婆都在職,一樣無問題。但另外識有個今年讀小三,就讀到傻,點追都追唔到,都有俾老師話,所以有時真係個個個唔同。

其實谷唔谷係見人見智,沙呂一年兩考兩測,每次測考完會有一星期左右比小朋友輕鬆吓,成績表上冇名次,平日四、五樣功課,中英默隔兩星期一次。兩個小朋友都愉快學習,開心上學!

多謝晒大家意見呀! 咁我想問下如果無20分係咪可以唔使諗沙呂, 因為聽聞要111先可以IN, 咁係咪得15分明知佢唔收都要甲一填佢架?

dalofu 發表於 15-9-8 16:07
其實谷唔谷係見人見智,沙呂一年兩考兩測,每次測考完會有一星期左右比小朋友輕鬆吓,成績表上冇名次,平日 ...
請問平日4至5樣功課是指哪些年級的情況?同時學校有沒有哪些科目教深一年半載呢?謝謝

回覆 ckh311 的帖子

呢個世界係有d人天生就有讀書天份, 或一目十行, 或過目不忘, 或舉一反三。

但大部份做到狀元, Band 1既學生, 主要係努力, 毅力, 寒窗苦讀, 人地玩時, 休息同快樂時, 呢班小朋友重努力緊, 你可以話佢地冇效率, 方法錯,  你可以笑佢地只懂讀書不識做人, 但你要尊重同認同佢地既付出。我好傳統, 我依然相信種瓜應該得瓜, 等價交換, 所以果D又想要Band 1, 又唔想要辛苦既想法, 我覺得係褻瀆左呢班小朋友.....原諒我既偏執, 多多包涵

引用:回覆+ckh311+的帖子 呢個世界係有d人天生

原帖由 frogbobo 於 15-09-08 發表
回覆 ckh311 的帖子

呢個世界係有d人天生就有讀書天份, 或一目十行, 或過目不忘, 或舉一反三。
sorry ckh311, 我打完先發現引用左你個帖,我单純回帖,不是因應你的,如引起誤會,謹此致謙。

引用:Quote:原帖由+frogbobo+於+15-09-08+發表回

原帖由 frogbobo 於 15-09-08 發表
sorry ckh311, 我打完先發現引用左你個帖,我单純回帖,不是因應你的,如引起誤會,謹此致謙。

...
唔緊要,我都認同你睇法,邊有唔使讀又可做狀元,有都教下我方法。咁啱我認識個幾個,有d輕鬆無死讀都開心愉快學習,但成績係中游份子嚟,父母又無太大要求,而另一個辛苦d嘅話可能真係仔仔無乜讀書天份,讀極都唔入腦,不過都係嗰句,盡咗力就算,無謂逼死大家

回覆:bbkingdombb 的帖子

一至六年級都係,唔好淨係聽到四、五樣就嚇一跳,有時啲功課係一版起兩版止,或者朗讀課文就係一樣功課。至於四、五樣係咪多,我同一啲有兄姊在其他小學讀緊嘅家長分享,佢地一聽四、五樣就嘩咗一聲咁話少,兄姊係每日至少六、七樣!

沙呂著重閱讀能力,甚少要背誦,有冇教深一年半載我唔係好清楚,因為冇特別比較,書都係用翻同年級嘅書。

bbkingdombb  thanks.  發表於 15-9-10 01:41

沙呂係米天主教徒無分?

引用:沙呂係米天主教徒無分? +

原帖由 lonty 於 15-09-08 發表
沙呂係米天主教徒無分?
沙呂係浸信會喎,天主教點會有分+

回覆:kkwo80 的帖子

兩呂一培中,培基相對地無咁谷。

‹ 上一主題|下一主題