用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問而家其實仲有無字典機?
go

想問而家其實仲有無字典機? [複製鏈接]

因唔想比部電話阿仔查字典,驚查查下被引誘玩其他,故想問下而家其實仲有無人用字典機?

0    0    0    0

引用:因唔想比部電話阿仔查字典,驚查查下被引誘

原帖由 黃小女 於 15-10-01 發表
因唔想比部電話阿仔查字典,驚查查下被引誘玩其他,故想問下而家其實仲有無人用字典機?

...
有字典機買!

引用:因唔想比部電話阿仔查字典,驚查查下被引誘

原帖由 黃小女 於 15-10-01 發表

...
有同感!
雖然我仔今年先k3,未駛點查字典住,但我都試過同佢一齊用字典機。
真係唔好下下用平版,太大引誘了

回覆:想問而家其實仲有無字典機?

想小朋友成績好 ,大學前不能用智能電話,平時用老人家電話好盡量用字典,最後老師送咗部字典機給孩子在中學時

引用:想小朋友成績好+,大學前不能用智能電話,

原帖由 brother4 於 15-10-02 發表
想小朋友成績好 ,大學前不能用智能電話,平時用老人家電話好盡量用字典,最後老師送咗部字典機給 ...
我看法不同。這論調和家中沒電視,家中沒電腦,唔準打機等等。我不是要培養一個六根清淨,無社交生活的讀書和尚。現今沒有電話電腦電視,社交生活無可避免地受影響。我要培養一個用合適時間睇電視,合適時間打機,合適時間用手機的孩子。therefore the keyword is "regulation" not "forbidding".

把電腦電話看成沒有大不了的玩意,好過把它們變成禁果。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+brother4+於+15-10-02+發表想

原帖由 shadeslayer 於 15-10-02 發表
我看法不同。這論調和家中沒電視,家中沒電腦,唔準打機等等。我不是要培養一個六根清淨,無社交生活的讀書 ...
相同見解。
我覺得小孩係要懂得用同適用(適當使用)呢類電子產品,教懂孩子如何管理自己方為上策。

‹ 上一主題|下一主題