用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 【短片】急跌22位 港大全球排64
go

【短片】急跌22位 港大全球排64 [複製鏈接]

【短片】港大排名再插水 輸畀北大清華

■香港大學在「全球最佳大學排名榜」中排第64位。

《美國新聞與世界報道(U.S. News& World Report)》公佈第二屆「全球最佳大學排名榜」,近日備受副校任命事件困擾的香港大學全球排名下跌22位,至第64位,在亞洲區亦下跌兩位至第5位,被新加坡國立大學及清華大學逼出亞洲三甲。

排名榜首的是美國哈佛大學,排名第2及第3的分別是美國麻省理工學院及美國加州大學柏克萊分校,與去年相同。亞洲方面,日本東京大學及內地北京大學排名首1、2位,香港大學被新加坡國立大學及清華大學追過,排名第5;而香港中文大學則在亞洲排名第11,較去年上升1位,香港科技大學排名亞洲第16,較去年下跌1位。

是次排名按照12個指標,包括全球研究聲望、地區研究聲望、發表文章及書籍、研究被引用次數及比例等,列出全球最佳的750間大學排名,有別於一般排名以個別課程為單位,是次排名特別着重研究成果,故研究聲望和研究被引用次數的佔分比例較高,佔總評超過一成。
   0    0    0    0

回覆:【短片】急跌22位 港大全球排64

1)港大排名會越來越低,呢個係必然發生既事(1997後)。2)如果港大排多唔繼續低,中(国)又點會超越到香港呢?而重點當然唔係呢D,而係中国好想超越香港,令香港人心服口服,但如果香港保持到1997年前既制度,當大家唔變時,佢係永遠超越唔到,所以,1997年後,佢就有計劃地令自己可超越香港,可惜,佢冇辦法令自己進步從而超越,所以只能用相反方向(即係令香港退步)令自己可超越香港。

這是香港人自我彭漲,一廂情願的想法。

deleted

不過我個囡跟呀爸入翻港大,我會好開心架1我唔會嚴佢趺ranking

醒目開學勳章

排名退步, 因為對手有進步, 小學生都知 "不進則退" ,  陰謀論唔可以解釋真相

無錯,排名咁低,千祈唔好讀;等我個仔讀呢D咁差嘅學校算吧!
‹ 上一主題|下一主題