用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局網上學習課程對升中有幫助嗎?
go

教育局網上學習課程對升中有幫助嗎? [複製鏈接]

如題, thx.http://gifted.proj.hkedcity.net/
   2    0    0    0

ー般來説是没有。
但如果你在Webbasecourse的表現很出色(exam with very high score/full score),你會被邀請去CU上堂/考試,其中考第一ニ的,會獲推薦信,所有學校都highly respect這信,幾乎都是能拿schoolarship 入超名校!

回覆:教育局網上學習課程對升中有幫助嗎?

我仔p5 上左天文學(英文版),  完成埋第三level.  最後升中唔知對佢有冇幫助,但佢成功入左自行二果間學校。當然,呀仔亦有其他項目,但我將呢張cert打頭陣的。因我計過,報名時天文項目有千幾人,但最後pass到第三level既只得30幾個小學生。能夠同我仔攞住同一張cert既,應該唔會太多同一年考學校掛。

引用:我仔p5+上左天文學(英文版),++完成埋第三le

原帖由 silvia_ng 於 15-10-20 發表
我仔p5 上左天文學(英文版),  完成埋第三level.  最後升中唔知對佢有冇幫助,但佢成功入左自行二果間學校。 ...
聽聞課程頗深。請問學校老師有否指導?或家長參與?

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-10-20+發表

原帖由 aeiou_drm 於 15-10-20 發表
聽聞課程頗深。請問學校老師有否指導?或家長參與?
當然冇啦!呀仔自己係屋企做架咋!我直頭唔知乜鬼野,負責提佢deadline前攪掂囉,三個deadline麻。天文果啲英文,我真係唔知佢up乜

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-10-20+發表

原帖由 silvia_ng 於 15-10-21 發表
當然冇啦!呀仔自己係屋企做架咋!我直頭唔知乜鬼野,負責提佢deadline前攪掂囉,三個deadline麻。天文果啲 ...
你仔好叻
我聽我仔d同學家長講,d內容是很深的,而且老師唔會教或同佢地跟,所以沒報。

教育局ge野,通常係離地或無用。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-10-21+發表

原帖由 aeiou_drm 於 15-10-21 發表
你仔好叻
我聽我仔d同學家長講,d內容是很深的,而且老師唔會教或同佢地跟,所以沒報。

...
我地就老師揀既,天文果年只揀左呀仔,confirm之前講明level 3 係相等於高中程度,所以輕鬆做就得,順其自然囉。

‹ 上一主題|下一主題