用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無覺得今年interview 中文多咗
go

有無覺得今年interview 中文多咗 [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

有無覺得"普通話"多咗好多就真

So far 中文比較多。閱讀都是中文。不過阿仔唔多識

可能因為普教中中文差咗,想收啲已有基本中文底子嘅小朋友。

回覆:Lingfung813 的帖子

totally agree..didn't know our kids need to know well mandarin since the kindergarden.

回覆:有無覺得今年interview 中文多咗

點解要賴普教中?依家d家長重英輕中,往往外出補英文,看書看英文多。而實際上從少學英係易過學中文。到小朋友大d自己揀書看,中文書一看多數字都唔認得,自然看英文多d,因為拼到讀到出來可以估到意思。久而久之,中文程度便每況愈下了。

普教中,
男拔校長講得岩,中文都未學好,學咩普通話。

我小朋友上小學之前真係唔識讀中文字既,現在普教中,中文學全部讀到,因為有埋拼音; 而粵音就我講番一次比佢聽佢就知(因為大個女左,粵音容易掌握得到),因為佢現在自己讀到書,自信反而好左,鍾意多左中文。

回覆 cat_house 的帖子

其實好多人都不重視中文。

adrio 發表於 15-10-15 14:43
回覆 Hillkymama 的帖子

My grand child gone through a few interviews. So far 2nd are those testing t ...

係,因為實行了幾年,大部分成績都差咗,只是有很多人不信結果。普通話再好,長大也不及他們用母語,他們留學回來,管一班被洗腦的,根本同上面那套一樣,不明為何那麼多家長送孩子比別人做跟班。

回覆 Hillkymama 的帖子

引用:點解要賴普教中?依家d家長重英輕中,往往

原帖由 cat_house 於 15-10-15 發表
點解要賴普教中?依家d家長重英輕中,往往外出補英文,看書看英文多。而實際上從少學英係易過學中文。到小 ...
非常認同! 其實如果自細唔培養好對中文既興趣,到上小學時先追係好難架! 中文相比英文是難學好多!

如果每間學校都開粵教中和普教中班最好,家長有得㨂。俾我實㨂粵教中

回覆 CherryPicker 的帖子

我小朋友的幼稚園就係可以選英普or英粵,大約有3/4人會選英普,而我為小朋友選了英粵!

回覆:Hillkymama 的帖子

引用:回覆+CherryPicker+的帖子 我小朋友的幼稚

原帖由 teambuilder 於 15-10-15 發表
回覆 CherryPicker 的帖子

我小朋友的幼稚園就係可以選英普or英粵,大約有3/4人會選英普,而我為小朋友選 ...
我由幼稚園到小學一年級都幫仔仔選粤語授課,我哋自己講普通話都不是native, 喺教學上用粤家長會好好多

引用:如果每間學校都開粵教中和普教中班最好,家

原帖由 CherryPicker 於 15-10-15 發表
如果每間學校都開粵教中和普教中班最好,家長有得㨂。俾我實㨂粵教中

...
慶幸仔小學有得選,我問佢佢都係選粤教中

普通話是重要,而粵教中都孩子也可說流利普通話。

‹ 上一主題|下一主題