用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一先學phonics會唔會太遲??
go

中一先學phonics會唔會太遲?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

小女剛升中一, 發現好多科生字都串唔到,默書都唔合格, 點算好??
   0    0    0    0

千祈唔好諗拼音係萬能。不過學學都好,遲好過無。

禁大個, 唔一定要靠拼音去記生字。 拼音只係易D記。 重點係, 你女有冇心去記? 有心, 冇可能記唔到。 我女D拼音一樣係好屎, 佢都唔會用拼音去記生字。一樣默書可以100分。 無問題呀!  

bb416 發表於 15-10-22 15:13
小女剛升中一, 發現好多科生字都串唔到,默書都唔合格, 點算好??
如果真要學, 學phonetics可能仲有用D。

不過, 我哋細個時都無識乜phonics, 咪又係次次默書100分。

我覺得中六學phonics都唔遲, 事實上我教成人班phonics, 好多成人班的同學都話好實用...
只是感覺上, 主流教育不看重phonics和grammar...

中學生可以學IPA呢 ! 

引用:小女剛升中一,+發現好多科生字都串唔到,默

一定要學, 道理如下:
Bad = Ba + d
Badminton = Bad + min + ton

1. 以上"a, i, o"係响音; 拆開每組都有, 好容易記.
2. "bad, min, ton" 3組都是經常見到的組合, 睇得多, 變得易記.

請留意。學曉道理之後要多多應用

醒目開學勳章

請問邊度有得學? 現在唔大唔細甘, 叫佢同班細路一齊一定唔得, 又未去到成人班, 都唔知去邊度搵phonics班

引用:請問邊度有得學?+現在唔大唔細甘,+叫佢同班

學野點會遲呢?加油!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

醒目開學勳章

引用:學野點會遲呢?加油!

原帖由 TEMPO123 於 15-10-30 發表
學野點會遲呢?加油!

引用:禁大個,+唔一定要靠拼音去記生字。+拼音只

原帖由 bestwish 於 15-10-22 發表
禁大個, 唔一定要靠拼音去記生字。 拼音只係易D記。 重點係, 你女有冇心去記? 有心, 冇可能記唔到。 我女D ...
唔可以一概而論,有人似黃蓉,有人似郭靖!

回覆:中一先學phonics會唔會太遲??

有心不會遲。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題