用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band one 頭 女 生
go

Band one 頭 女 生 [複製鏈接]

請 問 大家band one頭 女 生  點 揀 男女 津 校及 男女 直 資,  有 什麼 好 提 議?  

其實 我 想 小朋友 試MCS,  唔 知 機會 大 唔 大,  但小朋友唔 想 讀 女 校,  怎 樣convince  她?   又MCS 收唔 收profile?

Many thanks for your advice in advance

王家爸爸  張祝珊+QES  發表於 15-10-28 09:10
elbar  張祝珊   發表於 15-10-27 22:44
   2    0    0    0

Band1头直資都係男/女校,得一间SPCC外~

Band1头男女津校較多:林護、曾添、华英、迦密、張祝珊、保一、沙官………

marble2004 發表於 15-10-27 21:46
請 問 大家band one頭 女 生  點 揀 男女 津 校及 男女 直 資,  有 什麼 好 提 議?  

其實 我 想 小朋友 ...
mcs網頁話十一月中公布詳情

當年阿女填申請表, 好似好簡單, 成績、個人獎項等均填在校方提供的表格上, 不另收個人portfolio, 不知可有改變

醒目開學勳章

回覆:Band one 頭 女 生

你可試我上年條路去行

MCS 收唔 收profile?

不收。校方會有表給你填。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆 小木偶媽咪 的帖子

先 謝謝 各 位 的 回 覆.

@ 小 木 偶 媽 咪, gum 請教 條 路 點 行ah?

Many thanks

醒目開學勳章

引用:回覆+小木偶媽咪+的帖子 +先+謝謝+各+位+

原帖由 marble2004 於 15-10-27 發表
回覆 小木偶媽咪 的帖子

先 謝謝 各 位 的 回 覆.
你搵我舊post就有

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+marble2004+於+15-10-27+發表

原帖由 小木偶媽咪 於 15-10-27 發表
你搵我舊post就有
先考直資買個保障再到津校叩門

其實有沒有人知mcs2014一共收了幾多個叩門生?

(之前寫2015,寫錯了)

'

王家爸爸  咁快諗叩門?  發表於 15-10-28 09:12

回覆:Band one 頭 女 生

其實最緊要小朋友鍾意,朋友個女入咗mcs,應該自行入,係父母鍾意,但女完全唔like,日日返學係fb講好似受死,好唔開心,家下搵緊學校轉

^曾小姐^ 發表於 15-10-28 00:11
其實最緊要小朋友鍾意,朋友個女入咗mcs,應該自行入,係父母鍾意,但女完全唔like,日日返學係fb講好似受死,好 ...
有興趣問點解小朋友唔開心呢?可以分享下嗎?

醒目開學勳章

引用:其實最緊要小朋友鍾意,朋友個女入咗mcs,應

原帖由 ^曾小姐^ 於 15-10-28 發表
其實最緊要小朋友鍾意,朋友個女入咗mcs,應該自行入,係父母鍾意,但女完全唔like,日日返學係fb講好似受死,好 ...
我都好想知點解唔開心呢?
如男女校升上齋校?或者要在整班 級頭外來生班?可能心理因素比較大影響。

TEMPO123 發表於 15-10-28 00:15
有興趣問點解小朋友唔開心呢?可以分享下嗎?

个女由入果—刻唔鈡意就係唔鈡意,睇樣样都唔順眼~好似我女—样,由入去第—日就話佢而家讀紧果间唔好(派位當年副校都恭喜佢~),到家下F5都無改变諗法。不过起碼佢無唔开心~只係好不满间学校啫~所以升中選校都係同仔女有商有量好d.書係佢讀吖嘛!

係囉,有時生霸死霸,攪到D細路好似拉缐公仔咁,重叫人學。

^曾小姐^ 發表於 15-10-28 00:11

可能係外來生, 感覺孤獨, 溶入唔到佢地圈子,
始終咁多MCSP生上反中學

Yanamami 發表於 15-10-28 07:51
个女由入果—刻唔鈡意就係唔鈡意,睇樣样都唔順眼~好似我女—样,由入去第—日就話佢而家讀紧果间唔好(派 ...
咁佢女自行就唔好填mcs啦,浪費了好位。自行的位,一定係要最鍾意的先填!

王家爸爸  仲要係小朋友鍾意,唔係淨係大人鍾意就得。  發表於 15-10-28 09:15
王家爸爸    發表於 15-10-28 09:14

同意可考一線直資,但Band One 頭其實不用考二三線直資作保險,就算擔心面試表現也可於自行時用一個名額放張祝珊(張祝珊不設面試,不用擔心面試失準http://applications.chsc.hk/ssp2014/pdf/hke_05_429.pdf)。

考太多無論如何也不會入讀的學校,反而會增加孩子不必要的壓力,亦增加學校們的行政工作......

另外需注意部分津校不設叩門。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-10-28+07:53+

原帖由 Yanamami 於 15-10-28 發表
同意! 我女現在讀這間是佢自己決定的。所以佢讀得好開心就算我覺得佢好忙好辛苦,佢都話唔辛苦。

TwinWong 發表於 15-10-28 08:47
可能係外來生, 感覺孤獨, 溶入唔到佢地圈子,
始終咁多MCSP生上反中學
mcs外來生一班,不孤獨,大家都新。

dlh525 發表於 15-10-28 08:53
同意! 我女現在讀這間是佢自己決定的。所以佢讀得好開心就算我覺得佢好忙好辛苦,佢都話唔辛苦。

...
始終讀嘅係小朋友,仲要係讀足六年,所以一定要小朋友自己鍾意。
‹ 上一主題|下一主題