用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好想放棄⋯⋯
go

[其他] 好想放棄⋯⋯ [複製鏈接]

好想放棄⋯⋯媽咪心聲
5歳仔,整體遲緩+懷疑亞氏+ADHD

點教點講都唔聽,一時就「媽咪我好鍾意你」,轉個頭就去打阿妹
響學校就完全正常,一出校門就開始失控,又推又跑又撞又跌
打阿媽阿妹都算,阿爸都夠膽打打踢踢
上個星期先响餐廳踢咗阿妹落地,重要坐落D辣椒油度,成個pat pat 紅矖,搞到阿妺犯哭
第二日就推阿妺個頭去電視櫃度,玻璃都就暴!
琴日就用玩具車打阿妹塊面,一下就成條血痕去到嘴角,上多5mm就盲啦大佬!
要佢睡覺難過中六合彩,睡前要佢尿尿好似要佢條命
講極都係咁,3P,正面鼓勵,教佢深呼吸,冷靜法,reward table 樣樣都冇用
搞到阿妹都開始對抗性行為,3歲only,重早過阿哥開始
真心認為唔係我頂唔信當佢係仇人,就係我入青山⋯⋯
   1    0    0    0

BeeBooMa 發表於 15-10-31 02:28
好想放棄⋯⋯媽咪心聲
5歳仔,整體遲緩+懷疑亞氏+ADHD
聽到都辛苦, 真的不知如何幫助你. 不要放棄, 搵專業人事幫幫你.

回覆:BeeBooMa 的帖子

香港呢方面支援好少,有冇叫健康院轉介專科或者兒童心理醫生睇下,仲有協康會,打去求救下,仲有,每日帶哥哥去公園或球場跑下,至少跑45分鐘,發洩下d精力

回覆:好想放棄⋯⋯

加油呀媽媽
聽到都覺得教得好辛苦
搵一D機構專門點教導呢類型小朋友,問下D醫生睇下點樣可以幫到個小朋友
可能有時需要藥物去治療架!

又可以試下睡前同佢按摩下,慢慢按壓下手手腳腳,可以買隻lavender essential oil滴在枕頭易入睡d

加油丫,上緊訓練未?

加油呀!
你說 "響學校就完全正常" - 會否有D 技巧老師用而 work?
加油呀!  加油呀!

有暴力傾向的話,兒童精神科當快症!
交比心理學家同醫生跟進丫.
加油 ar !

多謝你地,以家l位第二年,不過學校support 真係唔多Ok

azraelho 發表於 15-10-31 14:33
有暴力傾向的話,兒童精神科當快症!
交比心理學家同醫生跟進丫.
加油 ar !
就係J5懷疑佢自閉+ADD好彩佢3歳(排緊l位嗰陣)有個醫生同我寫信排兒童精神科,所以現在先有得睇
舊年l位老師同學校社工都覺得佢有自閉,叫我去大口環覆診時請醫生做檢查,點知個醫生話「咁要同你refer 俾臨床心理學家先,“如果”佢地睇咗你過file覺得有需要先叫你返來做評估,不過至少都要排9個月!!!」
「咁如果真係有自閉就再同你排兒童精神科,不過起碼排18個月」
講真我真係未見過禁rubbish同串𠺢醫生

你再打去跟開你既診所 搵社工同學校寫信

小朋友病情不輕 。要快點有多點支援 搵社工會教到你點做

引用:你再打去跟開你既診所+搵社工同學校寫信

原帖由 濼晴 於 15-11-01 發表
你再打去跟開你既診所 搵社工同學校寫信

小朋友病情不輕 。要快點有多點支援 搵社工會教到你點做
醫療社工—完全『功成身退』,由頭到尾見過一次,就是offer 我地I同E位嗰次
學校社工好人,不過除左聽我 講都冇其他嘢做到,重要舊年一星期在校2次,今年點一星期一次!我都唔好意思成日去學校撞佢

政府野係排得耐,唯有去搵私家心理醫生check下

聽見也心痛。

我也有2个孩子,我在经驗中有此体会,小朋友其實好喜歡大人認同,特別是父母。
我在大仔面前常講天父比你做哥哥,因為知道你識得照顧細路,所以你好棒。
當个仔有好行為时比D誇張口頭讚賞(如:你見细佬拿不到水杯,你幫他,真是个好哥哥)及抱一抱他。
相对,當大仔協助细仔时,我也要细佬向哥哥講多謝,因我想建立大仔时,细仔学尊重大仔
同他定位規則,做什麼有贴纸,貼到一定數目便有什麼小礼物。
我發觉正面鼓勵,他們会一步一步改變,當然,路比一般小朋友長。

唔好放棄,有個治療師同我講過,小朋友瞓得唔好或好難瞓到,因為佢地d energy 放唔哂出來,搞到佢地仲好high, 你一定要幫佢放電,再者,佢地腦電波會係比較active, 搞到佢地真係好hyper,活躍的,做運動令佢放d energy 出來啦。
佢地小朋友未懂得表達。你要加油

‹ 上一主題|下一主題