用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一腳踏兩船
go

一腳踏兩船 [複製鏈接]

幫朋友問, 假如已接受了一間直資小學學位, 又註冊了, 請問可否再接受和註冊另一間直資小學的offer 呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:幫朋友問,+假如已接受了一間直資小學學位,+

原帖由 bbb330 於 15-11-07 發表
幫朋友問, 假如已接受了一間直資小學學位, 又註冊了, 請問可否再接受和註冊另一間直資小學的offer 呢?
...
可以,不過請唔好一腳踏兩船,為其他等待中的小朋友著想下。

Charlotte_mom 發表於 15-11-7 14:13
謝謝! 其實她只有一間直小在手, 但最心儀那間下星期才知結果, 所以問定先

引用:Quote:原帖由+bbb330+於+15-11-07+發表幫朋

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-07 發表
非常認同

懶懶的豬 發表於 15-11-7 21:36
非常認同
上星期已有人出POST有3 offers, x waiting 同 x 2nd in.

懶懶的豬 發表於 15-11-7 21:36
非常認同
我呢個朋友好好的, 她一定不會hold位, 不過早兩年認識一位媽媽hold 了5-6間小學位, 去到七月才很放位

引用:Quote:懶懶的豬+發表於+15-11-7+21:36+非常

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:懶懶的豬+發表於+15-11-7+21:36+非常

原帖由 bbb330 於 15-11-08 發表
我呢個朋友好好的, 她一定不會hold位, 不過早兩年認識一位媽媽hold 了5-6間小學位, 去到七月才很放位:sickm ...
我絕對明白有時真係好難決定要再唸多陣,不過唔好hold咁耐啦!太遲放,麻煩到學校admin,亦真係有學校寧願唔call(分晒班又call陣間讀兩讀又走咪盞攪)。亦有機會家長已唔能要個offer,例如已搬走,或校車已滿

其實都唔係想hold住幾個,只不過間間的公佈日期差太多, 唔等到其他又點敢放走手上唯一底牌,當然如果有更好的offer, 一定會先放翻出另一個啦, 為人父母,都好明白其他人感受
當個好爸爸

簽名被屏蔽

儘早放位... 但也不要怪人HOLD 位....

唔好成日人地有多OFFER, 就好似攞左自己小朋友個位咁.

實情無必然關係.
‹ 上一主題|下一主題