用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 「到校康復服務試驗計劃」
樓主: vincelo29
go

「到校康復服務試驗計劃」 [複製鏈接]

引用:回覆+vincelo29+的帖子 咁你小朋友有排緊

原帖由 lauywa 於 15-11-20 發表
回覆 vincelo29 的帖子

咁你小朋友有排緊去CAC做評估嗎?
已經評估完,排緊i位

引用:我小朋友係排緊輪候冊,但係幼稚園無參加呢

原帖由 sshoney 於 15-11-20 發表
我小朋友係排緊輪候冊,但係幼稚園無參加呢個計劃,所以今次服務無份。

...
無份?咁咪又浪費左小朋友學習機會?這次到校服務好難得,可以使家長小朋友不用舟車勞頓去治療!

回覆:「到校康復服務試驗計劃」

囝番緊N班2個月,老師話建議去做評估,因未識用語言表達,我地接受評估,由學校轉介健康院,今日收到黎張通告,但囝無排資助位,係咪即係唔合資格申請?如合資格,是否要退學還是如何?通告話可以做免費訓練,又即係點?

引用:回覆+Fanleebbee+的帖子 咁你小朋友有排緊

原帖由 lauywa 於 15-11-20 發表
回覆 Fanleebbee 的帖子

咁你小朋友有排緊學前的輪候隊嗎?最好打去你學校果間“到校機構”問,免得錯過了 ...
排緊s位,已找社署職員幫手,機構都與我聯絡

引用:Quote:原帖由+lauywa+於+15-11-20+發表回覆

原帖由 Fanleebbee 於 15-11-20 發表
排緊s位,已找社署職員幫手,機構都與我聯絡
你的小朋友是讀緊的學校幾時實行?邊間機構到校訓練?

回覆:vincelo29 的帖子

我打過去到校康復服務計劃熱線查詢,問過亞仔學校無參加即係呢個服務無得受惠?佢話係!我問佢咁想得到呢種服務係咪轉間有參加先得,佢話可以係咁講,跟住我咪講:咁我地咪仲要等?佢回覆話,當合資格嘅小朋友參加左呢個計劃,E位條隊會縮返,我地會好快有位!

咁我都想亞仔快D有得享用,打去有參加嘅幼稚問收唔收插班生,结果無一間收。,

引用:我打過去到校康復服務計劃熱線查詢,問過亞

原帖由 sshoney 於 15-11-20 發表
我打過去到校康復服務計劃熱線查詢,問過亞仔學校無參加即係呢個服務無得受惠?佢話係!我問佢咁想得到呢種 ...
聽你咁講,你都係要等,有這服務點解會條隊短左?這新服務係因為輪候太耐,而推出這兩年計劃,輪候都係一樣!

引用:Quote:原帖由+Fanleebbee+於+15-11-20+發表

原帖由 vincelo29 於 15-11-20 發表
你的小朋友是讀緊的學校幾時實行?邊間機構到校訓練?
跟據網站十一月實行,機構好像是耀能協會

原本輪候册排嘅係我地自行去机構做訓練,新嘅計劃係機構提早入校訓練,假如參加在到校的小朋友,佢地咪唔需要係輪候册排隧(亦唔會比佢地排),咁舊條隧咪縮減左人數,變相咪快左囉。

回覆:hwl_ch 的帖子

個人建議唔好等健康院做評估,早D駛D錢去私人機構做評估。

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-11-20+發表

原帖由 Fanleebbee 於 15-11-21 發表
跟據網站十一月實行,機構好像是耀能協會
耀能好似唔錯的治療訓練機構,不過我仔讀保x局,他們話自己機橋做番,叫做傲翔計劃,唔知好唔好😝

如果派得到校服務都應該唔錯既團隊,大家要努力幫助自己小朋友,媽媽都要加油

回覆 miss_siu88 的帖子

我仔係去CAC評估,除了言語遲緩,仲話有"自閉徵狀",但越大,越唔似自閉,但仍有語遲緩,排緊e位

阿仔學校係11月開始,機構係協康會,班主任話有份的同學會全部一月開始訓練,但詳情仍待通知。

引用:回覆+miss_siu88+的帖子 我仔係去CAC評估

原帖由 lauywa 於 15-11-24 發表
回覆 miss_siu88 的帖子

我仔係去CAC評估,除了言語遲緩,仲話有"自閉徵狀",但越大,越唔似自閉,但仍有語 ...
你仔幾大?有沒有去私人訓練或治療?點解話唔似自閉?

回覆:「到校康復服務試驗計劃」

我囝9月已排到e位, 中心姑娘告訴有這計劃, 但我已有位不是服務對象, 加上我小朋友間幼稚園都無參加這計劃。 我囝排左1年幾才有位, 所以家長要把握機會呀!上社處網有哂資料, 最重要係同學校報名, 因學校唔知子女有需要的, 如果你無講。

阿仔現在3歲11個月大,九月才去私人機構上了8堂言療,剛上完架。唔似自閉,因我仔平時會主動錫我地、出街想同其他小朋友玩,開心返學,喜歡講野(但仲有bb話)、成日叫去街、去波波池,係屋企會叫我地同佢一起玩車、玩泥膠、砌Lego。
不過有些野係固執,要較長時間去改變,如上年唔肯戴帽,今年卻肯了,越大越有改善。

引用:回覆+vincelo29+的帖子 阿仔現在3歲11個月

原帖由 lauywa 於 15-11-24 發表

阿仔現在3歲11個月大,九月才去私人機構上了8堂言療,剛上完架。唔似自閉,因我仔 ...
睇你所寫你仔仔可能係固執問題,上左8堂就進步咁多,真好,我仔仔開始講幾個字的句子,希望到校服務令他們更多進步!

問了CAC社工,她回复此計劃如下
-是先到先得
-到e/i位排到時,才要決定二選一,即選e/i位定繼續此計劃
-要填表格,但要等學校通知或可直接聯絡負責機構
-只要學校有參予,就算未在輪候冊上,都可報名,到時要睇機構有無空位多
-開始訓練時間無劃一,但有set 一個時間畀學校/機構最遲幾時開始的, 阿仔間學校11月參予,班主任回复全部同學一月中開始訓練

上堂時學了技巧及什麼要注意的地方,平時都會應用和阿仔的互動之中,才快進步d
‹ 上一主題|下一主題