用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中PORTFOLIO 點整好?
go

升中PORTFOLIO 點整好? [複製鏈接]

今年我個仔升s1, 要開始揀中學, 我想整一個profile 比學校, 但究竟一個proile要點整呢? Thank You.
   7    0    0    0

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 Yanamami 於 15-11-21 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3175005&extra=page%3D1
哈哈

CFSS & SSGC

回覆:升中PORTFOLIO 點整好

我身邊識好多人都冇整(包括我仔),但大部份都一樣入倒英中。

引用:我身邊識好多人都冇整(包括我仔),但大部份

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-21 發表
不止英中,冇portfolio都入到B1頭中學,仲幾肯定是經自行。

CFSS & SSGC

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-21 16:12
如果一線小學前三名,成績表已經係最好嘅升中Portfolio。

Yanamami    發表於 15-11-21 21:09

引用:我身邊識好多人都冇整(包括我仔),但大部份

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-21 發表
但隔離post已經有人問緊間女直資份portfolio點整, portfolio總有佢既巿場既, 唔係間間都唔要又唔肯收既

回覆:升中PORTFOLIO 點整好?

portfolio仍然間間學校都係需要的,只不過現在的portfolio已經進化佐。現在好多學校會要求學生填寫有關個人資料的form,內容包括了各類活動及獎項;但是由於篇幅有限,很多小朋友都需要補充,而且所有填寫內容都需要有相應的副本以便老師查對,所以整理一份簡潔明瞭能便於老師查詢又可以補充相應資料的portfolio就變得比較重要。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-21+發表

原帖由 mcl203 於 15-11-22 發表
但隔離post已經有人問緊間女直資份portfolio點整, portfolio總有佢既巿場既, 唔係間間都唔要又唔肯收既:k ...
其實冇所謂嘅,如果家長想整咪整囉,不過我只係想帶出又未必一定要整先入倒好學校或B1,因為有部份家長誤以為冇整就輸在起跑線,其實小朋友如果成績唔得整到天花龍鳳都冇用。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-22+發表但隔

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-22 發表
其實冇所謂嘅,如果家長想整咪整囉,不過我只係想帶出又未必一定要整先入倒好學校或B1,因為有部份家長誤以 ...
又黎講成績唔好呢D

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-22+發表

又黎講成績唔好呢D
無可否認現實的確係成績行先嘛,響知識型/競爭型嘅社會,無論中學/大學/社會上,都難避免唔以成績去分高低。小學成績差,好中學難入。中學成績差,大學都只能卻步
求學不是求分數  ??   現實中... No

***  求學不 ......... 是求分數      

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-22+發表又黎

無可否認現實的確係成績行先嘛,響知識型/競爭型嘅社會,無論中學/大學/社會上,都難避免唔以成績去分高低 ...
寫 portfolio, 同成績好與壞,有無絕對関係?

王家爸爸    發表於 15-11-23 09:47

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-22+發表

寫 portfolio, 同成績好與壞,有無絕對関係?
係你話又講成績嘛
anyway, 唔再討論啦,唔想騎劫左樓主個post

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-22+發表又黎

無可否認現實的確係成績行先嘛,響知識型/競爭型嘅社會,無論中學/大學/社會上,都難避免唔以成績去分高低 ...
成績唔得時學校理得你個 portfolio 雕龍又刻鳳丫

sum-yan   支持版主   發表於 15-11-23 08:34
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

樓主的標題是"升中PORTFOLIO點整好?"不是需要還是不需要!

你成績再好,都要提供資料卑學校啊,唔通你空手去啊,人地只係請教如何整理資料,妳地唔幫手就算,就咁多野講。正常家長都想個仔女去一間理想學校,唔通成績唔係top就教人放棄,咩心態啊。現在社會高分低能大有人在,全面發展才是王道。

沙田EE 發表於 15-11-21 12:38
今年我個仔升s1, 要開始揀中學, 我想整一個profile 比學校, 但究竟一個proile要點整呢? Thank You. ...
回樓主....你可以去女拔和協恩網站.....參考吓佢地份申請表
其實同 portfolio差不多....加加減減就可以了....佢地要求詳盡D ~~~

原帖由 schumacher 於 15-11-22 發表
你成績再好,都要提供資料卑學校啊,唔通你空手去啊,人地只係請教如何整理資料,妳地唔幫手就算,就咁多野 ...
每間學校嘅申請表都有指格式去填,已經有資料提供給學校,點會空手去??大家都係討論,不做 portfolio 亦唔等於一定入唔倒好學校,亦從冇話過成績唔好就叫人放棄,我亦提過家長如果想整咪整囉,亦有不少網友均指出 portfolio 作用不大,關咩高分低能事
大家只係討論,我亦只係回覆番樓上網友嘅回應,亦冇意冒犯樓主,唔想騎劫佢個帖,就叫多野講?
但你嘅回覆無禮兼極具敵意,我唔會再回覆你,不想同你爭論。

引用:Quote:原帖由+schumacher+於+15-11-22+發表

每間學校嘅申請表都有指格式去填,已經有資料提供給學校,點會空手去??大家都係討論,不做 portfolio 亦 ...

算把啦 ,我們有經驗的家長(包括朋友們)完全無做portfolio都入了B1中學,我亦有教育界朋友很清楚解釋為何官津校不收portfolio,我們只是分享跟足學校申請表要求已完全足夠,但還是有人不停建議一定要做額外的portfolio

我們只不想見到有家長以為一定要交portfolio,但因不懂做或學校不收而驚恐會在自行輸了分,不應令升中一家長添加壓力,但是如果新家長是盲目相信都無話可說

另外再細心看這星期的所謂portfolio討論,好似有人把搷寫申請表+成績獎項副本便是portfolio,究竟是我無知還是理解有問題呢?加副本是很多中學要求基本需要提交的証明文件

我兩次在協恩見到很多家長拿著的portfolio是有七彩封面內頁有多幅領獎和疑似比賽表演時照片,在有個人照一頁更有很多英文(可能是履歷介紹),雖然只是偷看到,但都覺得非常精彩亦很佩服他們的功課。其實以我愚見portfolio是非常適合報幼稚園、小學、私立中學、神校、國際學校等等

CFSS & SSGC

原帖由 sum-yan 於 15-11-22 發表
笲把啦 ,我們有經驗的家長(包括朋友們)完全無做portfolio都入了B1中學,我亦有教育界朋友 ...
世事無絕對既
現實係有津校連自己直屬小學學生都要求提交portfolio, 咁,你話係咪真係100%官津唔收portfolio呢??
portfolio都可以各自演譯,係學校接受既情況下,放乜既我相信係自由既
BTW, 似乎樓主係問如何做一份portfolio,並非問是否要做一份portfolio

‹ 上一主題|下一主題