用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 禮賢 vs 崇真 vs 培道
go

培僑 vs 禮賢 vs 崇真 vs 培道 [複製鏈接]

囝囝而家有此四間offer,家住彩虹,普通家庭,現讀SC,請問大家會點排位?

7    0    0    0

簽名被屏蔽

回覆 hurryup 的帖子

培僑有中學但小學冇呈分,升中跳船有難度。真心喜歡先好楝。禮賢區內屬1線,可惜深水埗升中網唔靚,利女不利仔。但參考其網站升band1中學有成6x%,如九龍華仁已心足先好考慮。
TT學費貴,不好此茶者未必覺得值,本地升band1中資料不多,一般去國際或海外升學。
培道聯繫中學係女校,你個係仔,沒有升中backup的考慮。雖說九龍城升中校網常給人睇高一線,但培道小學非一線,其band1生有冇33%你可參考其網站往年升中資料。

回覆:hurryup 的帖子

選禮賢,品行派位俱佳。

我有的OFFER 同你一樣, 但PREFER 禮賢多DD

簽名被屏蔽

補充: 按學費由平至貴培僑>禮賢>培道>崇真
以每間都要俾$讀去考慮,個人而言會篩剩培僑同禮賢。
培僑唔使講就因為有龍中唔使6年後煩多次,升3大8大就唔係宜家去諗住啦,12年後都唔知乜世界。揀禮賢就梗係博上band1中學,全級人少得3班,90人考頭5x做band1生似乎易過120-150人做頭3x-5x人。而且風評品德教育做得唔錯,就算學術唔叻都有品呵!

培僑/祟小: 語境好好
禮賢/培道: 愛心學校

語境是否= 語文根底好??
想知大家點睇?

引用:培僑/祟小:+語境好好禮賢/培道:+愛心學校語

原帖由 yellowtiger 於 15-11-30 發表
培僑/祟小: 語境好好
禮賢/培道: 愛心學校
其實家長講的語境,講得白啲就是英語授課。

但其實中文小學上英文學中,如果本身係band one的學生,我唔認為會有大問題。

同問

回覆:培僑 vs 禮賢 vs 崇真 vs 培道

我喜歡培僑同禮賢,培僑只能直上,中學不能跳船因為無呈分,而且家住彩虹,禮賢近d

kufubaby 發表於 15-11-30 10:29

而家一班有成37,8人

kufubaby 發表於 15-11-30 10:29

一班有37,8人

helenmail421 發表於 15-12-18 20:52
我喜歡培僑同禮賢,培僑只能直上,中學不能跳船因為無呈分,而且家住彩虹,禮賢近d

...
無呈分一樣可以跳船, 而且某程上升中保障仲大咗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-12-21 14:14
願聞其詳,是否冇呈分只能報私立和直資中學?
你似乎未爬到呢個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-12-21 15:49
看完結論是:
1. 統一完全不用考慮,得番蘿底橙
2. 可hold直資中學位,去同時考自行兩間搏多幾個出路
總結:直資一龍多了機會跳船,但想跳去靚船機會不高

我只能夠話, 呢句唔一定啱

除非間無呈分既小學完全無人識, 否則B1中學某程度上係可以憑校生校內成績評估學生能力.

而且, 中學可致電回小學查詢學生資料, 唔一定會因為無呈分而唔收.

事實上, 某會員既小朋友, 就係係無呈分既小學靠自行考入咗某B1A名校.

想跳去靚船, 係任何學校都好, 都要靠自己努力, 唔可以望天打掛.

好似St Paul Convent都不設呈分, 但我唔會認為如果佢學校考全級頭幾名既小學生如果想轉去其它B1A官津中學就一定無人收囉!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題