用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田有無邊間中中喺微調政策下有開英文班? ...
go

沙田有無邊間中中喺微調政策下有開英文班? [複製鏈接]

亞仔成績一向屬於1 b,  五年班果次呈分試果次考得唔錯估計二十幾名,點知可能其他同學發力, 阿仔呢次數學科失手,老師話依家拉勻2次呈分试,保守估計係b1包尾果個, 問老師到底係第幾名,老師又唔肯講 。今次既成績係佢讀小學以黎最差既一次, 最後淨係知依家拉匀應該係四十幾名. 真係晴天霹靂!   阿仔間學校 唔計直資學校個d ,舊年考入英中的有50個 ,所以我一向以為 應該以為佢應該穩陣陣入到band one,我依家好擔心, 但係我唔敢再比壓力阿仔,因為岩岩果次呈分試,考試之前果幾日,佢已經瞓唔到覺,最後我要帶佢去睇醫生,開D眼瞓藥俾佢。 我唯有安慰自己,萬一最後考唔入英中,就算入左中中,都可以喺成績比較好過果批,人有自信d,機會都可能多D。不過,我想知道沙田中文中學,有冇邊一間係會有的精英班係英文班,有無媽咪可以分享吓?

elbar  會否考慮直資   發表於 15-12-12 21:41
   1    0    0    0

回覆:dreambuy05 的帖子

沙田區B1位應該有剩,大抽奬時試下聖心、郭得勝、林漢光等,可能執雞入到,好過自行就舉手入中中。

王家爸爸    發表於 15-12-13 10:26

引用:沙田區B1位應該有剩,大抽奬時試下聖心、郭

原帖由 pcy307 於 15-12-13 發表
沙田區B1位應該有剩,大抽奬時試下聖心、郭得勝、林漢光等,可能執雞入到,好過自行就舉手入中中。

...
沙田,有那些B1尾學校,可以比B2頭的小朋友試,或那些B2有英文班?

dreambuy05 發表於 15-12-12 20:35
亞仔成績一向屬於1 b,  五年班果次呈分試果次考得唔錯估計二十幾名,點知可能其他同學發力, 阿仔呢次數學 ...
我覺得有三件事要做:第一,減低小朋友既憂慮。考試最大既敵人係睡眠不足、唔夠休息(尤其是數科)。
第二,你既小朋友接受壓力能力可能不太强,所以多鼓勵小朋友,令他覺得自己仍然OK,唔好令佢失信心。
第三,同時將目標放在B1C英中。我相信一個B1B生讀B1C中學,應該可以做到校內上游成績。

以你小朋友既具體情況,我唔覺得現階段考慮中中(即使有英文班)係一個正確做法。

October.    發表於 15-12-13 11:55

dreambuy05 發表於 15-12-12 20:35
亞仔成績一向屬於1 b,  五年班果次呈分試果次考得唔錯估計二十幾名,點知可能其他同學發力, 阿仔呢次數學 ...
若係Band 1B 或 1C,自行階段不要選Band 2學校。因大抽獎時,所有Band 1機會相等,而且沙田區大把Band 1學位。

回覆:沙田有無邊間中中喺微調政策下有開英文班?

請問b2中,自行是否不應選b1中學?

‹ 上一主題|下一主題