用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行應怎樣選
go

自行應怎樣選 [複製鏈接]

Band 1 女, 智商高記性好, 但唔想要成日坐定定溫習和做功課. 全級五名內.
自行佢自己心儀林護, 我則建議退而求其次QES. 另外一間考慮油真或英華(因這兩間是同一日面試)

選這些學校是否太進取呢?  
   1    0    0    0

引用:Band+1+女,+智商高記性好,+但唔想要成日坐

原帖由 DYPT 於 15-12-13 發表
Band 1 女, 智商高記性好, 但唔想要成日坐定定溫習和做功課. 全級五名內.
自行佢自己心儀林護, 我則建議退 ...
自行可進取d, 我都係甘。

DYPT 發表於 15-12-13 07:04
自行佢自己心儀林護, 我則建議退 ...
要睇佢坐唔定既原因,如果因為教得淺,林護係一個好選擇;如果係性格,可能自由度高啲既MCS或者MSS之類更適合。

請教自行 所 選 的 學 校,  該 兩所  學 校,  會 否 知 你 所選 的 學 校 的 次 序,  特別 是 聯 擊學 校 知 你 唔 選它 為 首選, 會  削 弱 入聯 擊學 校的 機會

Many thanks

王家爸爸  你唔講,佢地唔會知  發表於 15-12-13 17:37

自行那兩間不會知道你選那間做首選.
聯系學校可在大抽獎先填

marble2004 發表於 15-12-13 15:03
請教自行所選的學校,  該 兩所  學 校,  會 否 知 你 所選 的 學 校 的 次 序,  特別 是 聯 擊學 校  ...
自行中學不會知道你的次序。

回覆 王家爸爸 的帖子

我一直都以為MCS好靜態,想請教MSS是那間學校呢?
佢點解坐唔定, 我都唔知點解,但老師話佢在學校是好守紀律的,但她回家後就好似甩繩馬騮咁.

其實有沒有好的學校,又可以讓她做回真我?

王家爸爸  Marymount Secondary School  發表於 15-12-13 17:50

現代父母真不易做

DYPT 發表於 15-12-13 17:46
回覆 王家爸爸 的帖子

我一直都以為MCS好靜態,想請教MSS是那間學校呢?
以女校來說,這兩間自由度最高、相對無咁嚴。如果小朋友坐唔定,入嚴既學校會讀得辛苦。

回覆 www 的帖子

Thanks www and  王 家 爸爸

回覆 DYPT 的帖子

I see. Thanks.

回覆 DYPT 的帖子

Tks DYPT

王家爸爸 發表於 15-12-13 17:52
以女校來說,這兩間自由度最高、相對無咁嚴。如果小朋友坐唔定,入嚴既學校會讀得辛苦。 ...

請教下,如果小朋友唔定,再選一間自由度高既學校,會唔會令小朋友更加不懂自律呢?

我仔仔都坐唔定,又比較 hea ,我唔敢揀自由度高靠自律的學校,我既諗法係咪有問題呢?

sammag 發表於 15-12-15 09:51
請教下,如果小朋友唔定,再選一間自由度高既學校,會唔會令小朋友更加不懂自律呢?

我仔仔都坐唔定,又比 ...
我仔都有同樣問題,所以選左出名嚴謹的學校比佢。

王家爸爸  唔怕日日收到投訴電話   發表於 15-12-15 10:07

kin818kin 發表於 15-12-15 09:56

你仔已升中? 效果如何?

sammag 發表於 15-12-15 09:51

我仔仔都坐唔定,又比 ...
男仔坐唔定其實好正常,大啲就會好啲。另外初中生自我形象好重要,學校發生乜野事一般都唔會同家長講,如果入咗間嚴既,日日被罰,對他的打擊一定很大,自信心一定弱,最惨係家長要到好後期先知道。

sammag 發表於 15-12-15 10:00
你仔已升中? 效果如何?
我仔都係明年升中,今年會以個準則去選校。

我覺得嚴謹的學校正好把學生的壞習慣更正的好機會。始終學校出面比我地家長不斷提醒更有效。而當出現欠交犯規問題,家長態度也要放輕鬆,以多鼓勵支持去幫子女渡過過渡期,相信小朋友會慢慢見到進步。

YmOra   認同  發表於 15-12-15 10:18

kin818kin 發表於 15-12-15 09:56
我細嗰個小學時手册寫滿老師投訴,所以自行一選出名自由既SJC,自行二選都算自由既KC,大抽獎乙一揀最自由既WYHK (内心掙扎咗好耐,想揀位最多既QC,但怕入咗讀唔惦)。

王家爸爸 發表於 15-12-15 10:17
我細嗰個小學時手册寫滿老師投訴,所以自行一選出名自由既SJC,自行二選都算自由既KC,大抽獎乙一揀最自由 ...
我唔怕學校 complain,如果因為欠交犯規要留班我亦都唔會介意,如果留班一年可以根除左子女粗心大意不能自律的性格,我認為是值得的。亦都可以比小朋友承擔自己不自律犯校規的後果。

家長的角色只要表示支持及鼓勵就可以。

王家爸爸  問題係真的能根治嗎?   發表於 15-12-15 12:11

王家爸爸 發表於 15-12-15 10:17
我細嗰個小學時手册寫滿老師投訴,所以自行一選出名自由既SJC,自行二選都算自由既KC,大抽獎乙一揀最自由 ...

王家爸爸,我記得你都幾熟悉元朗區學校,想請教鄉中和信義,你點睇? 我聽說鄉中好自由靠自律是真的嗎?

王家爸爸  離開元朗多年,資料未必準。印象中信義搬家後比以前嚴。  發表於 15-12-15 12:18
‹ 上一主題|下一主題