用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行應怎樣選
樓主: DYPT
go

自行應怎樣選 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-12-15 10:17
我細嗰個小學時手册寫滿老師投訴,所以自行一選出名自由既SJC,自行二選都算自由既KC,大抽獎乙一揀最自由 ...
如果比較鬆散活躍的小朋友,通常都係比較聰明,腦筋轉得快。如果比佢地去到間自由度大的學校,一定會超開心,少功課少默書日日都會好開心,考試時才臨急溫習,可能聰明的他們初小還可以應付。但上到高中,仍保持原有的學習 format,就會開始跟唔上,失去成功感,得過且過。別說考入大學,對將來出來做事,都不是件好事。亦都浪費左上天給予他們的 gift。

以上是我擔心的地方。

王家爸爸  小朋友會大,大咗就定性。   發表於 15-12-15 12:08

王家爸爸 發表於 15-12-15 10:17
我細嗰個小學時手册寫滿老師投訴,所以自行一選出名自由既SJC,自行二選都算自由既KC,大抽獎乙一揀最自由 ...
每天改小小,希望在明天﹗

kin818kin 發表於 15-12-15 12:18
每天改小小,希望在明天﹗
我始終覺得唔駛迫,給小朋友空間,自然改善會比較好。 以SJC同港華為例,留意到大部分學生中一好嘈,中二好啲,中三已經好乖。

王家爸爸 發表於 15-12-15 12:26
我始終覺得唔駛迫,給小朋友空間,自然改善會比較好。 以SJC同港華為例,留意到大部分學生中一好嘈,中二好 ...

我都好同意唔好迫,自然改善會比較好,只係自己對自己孩子沒信心(我說我)

王家爸爸  其實到中三,你都迫唔到佢。  發表於 15-12-15 14:21

引用:Quote:kin818kin+發表於+15-12-15+12:18+每

原帖由 王家爸爸 於 15-12-15 發表
我始終覺得唔駛迫,給小朋友空間,自然改善會比較好。 以SJC同港華為例,留意到大部分學生中一好嘈,中二好 ...
我小朋友都係比自己好太壓力,成日唔開心,個人好無自信,雖然成績都叫ok, 校網係41網,好多選擇,但爸爸想選一間直資比較輕鬆,讀得開心的學校,比番d自由和自信比個仔,因佢又係唔夠主動的人,所以我都擔心d成績會有影響,真係15/16.

‹ 上一主題|下一主題