用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 k3學生8月返不返幼稚園
go

k3學生8月返不返幼稚園 [複製鏈接]

通常k3小朋友8月返不返,學校叫選擇,不知點選

0    0    0    0

回覆:k3學生8月返不返幼稚園

如果學校無表明唔返會影響成績/評核報告等文件,我唔會返(但會唔會有畢業禮?)。玩盡八月,迎接九月新的校園生活。

但我有另一睇法,如果俾多個月學費唔成問題,父母又係全職,應該俾個小朋友返埋。

有D 小學八月會返幾日至一星期預備班, 你最好check 清楚你果間小學有冇預備班

最緊要屋企有冇人湊,如果日日屋企無聊睇電視,我會選擇返埋八月。當然以唔影響小一預備班為主

好奇一問

幼稚園唔係 7 月中放暑假嗎?

我女係由 7 月中放暑假, 9 月先開學

醒目開學勳章

引用:通常k3小朋友8月返不返,學校叫選擇,不知

原帖由 yuksusan 於 16-01-06 發表
影響畢業証書或畢業典禮嗎?如果影響盡可能返埋, 雖然証書冇用, 但絕對影響小朋友心理, 除非你可以有安排tum掂小朋友果個月eg. 同婆婆返上海探親, 我仔上年K3便有一個同學仔這樣, 派左小學後七月已經唔返, 咁樣對小朋友心理影響最小, 不過通常要返八月的幼稚園, 大部分也是全日幼稚園, 有機會七月中開始有小一適應安排, 其實幾好的, 返到八月中, 不會玩創哂, 容易適應小一

回覆 LL1999 的帖子

每間不同……我细女果間N班,K1 and K2就每年的7月15號至8月15號放暑假,所以學校收足12個月學費。
現在她K3……我就未知她學校怎樣安排……希望學校放足完

整一個月啦.

我個陣返咗,最初想唔返,但諗下自己都唔係日日帶到佢出去玩,同埋咪又係會報暑期活動……咁學校都唔係教書,又有出去參觀個啲暑期活動,想去街請日假去又得……結果八月返學見到,差唔多全班都返

但係好多小一嘅適應班喺7月中開始上到8月中,點返?

回覆:monodad 的帖子

咁如果你已 target 咗邊間小一,心裡有數了。反而我認識的小學,只有一、兩星期預備班,好少一個月咁上。

回覆:fishchow 的帖子

呀女今年九月入學的小學,八月中後返5日預備班

yuksusan 發表於 16-1-6 18:06
我會揀返, 因為我地嗰間8月份係幫小朋友上小一適應班

邊間暑假咁短?

LL222 發表於 16-1-11 14:43
邊間暑假咁短?
通常係全日制托兒性質既幼稚園先會係咁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:LL222+發表於+16-1-11+14:43+邊間暑

原帖由 hkpapa852 於 16-01-11 發表
通常係全日制托兒性質既幼稚園先會係咁
咁應該視乎家庭狀況來決定。

‹ 上一主題|下一主題