用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問開全英文班的中學=EMI英中嗎?
go

請問開全英文班的中學=EMI英中嗎? [複製鏈接]

如題,新手一問,謝謝解答!

0    0    0    0

仲要除中文中史普通話課外,都用英文授課……

回覆:請問開全英文班的中學=EMI英中嗎?

即係全英文班不等如EMI, EMI英中是除了中文﹑中史,其他都使用英文,是這個意思嗎?

王家爸爸  對  發表於 16-1-17 11:21

bamabi 發表於 16-1-17 08:06
即係全英文班不等如EMI, EMI英中是除了中文﹑中史,其他都使用英文,是這個意思嗎?

...

係呀~不过有d英中既宗教同倫理課係初中都用中文~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-1-17+11:10+編

原帖由 Yanamami 於 16-01-17 發表
我見有英中的通識DSE是用中文考的。

王家爸爸  仲有啲英書中教   發表於 16-1-17 11:21

lakesilver 發表於 16-1-17 11:15
我見有英中的通識DSE是用中文考的。
呢个就係有爭抝既地方,英中各科除中文中史pth外都用英文授課先称得上英中,奈何有不少英中認為用中文教/考通識,DSE成績会好d,增加入大学机会。有人覚得禁係取巧,有人覚得係实際,見人見智~

我聽過有b1A 英中,講書時用中文啦!

教育局搞呢個「母語教學」之前,大部份中學都係以廣東話教英文課本

anna59 發表於 16-1-17 11:41
係有好多,即使係英中大部份上堂都講中文

anna59    發表於 16-1-18 15:51

引用:Quote:anna59+發表於+16-1-17+11:41+我聽過

原帖由 ^曾小姐^ 於 16-01-17 發表
係有好多,即使係英中大部份上堂都講中文
真的嗎? 請問直資會否好 d 呢?

直資,睇吓邊間啦

應該是地區B1A, 不是傳統B1A吧!

我聽返來嘅糸地區b1a

lmcvgood 發表於 16-1-17 23:28
應該是地區B1A, 不是傳統B1A吧!
係fb個名校x睇返黎,係傳統名校(唔開名)話佢哋上is堂,個阿sir除咗早晨之外,全部全中
跟住試過有次校長巡房,佢即刻叫學生去閂門
阿sir即刻轉返英文上堂,不過講得好肉酸
校長一走就即刻開門轉返中文

^曾小姐^ 發表於 16-1-18 15:58
係fb個名校x睇返黎,係傳統名校(唔開名)話佢哋上is堂,個阿sir除咗早晨之外,全部全中
跟住試過有次校長巡房, ...
华~紙包唔住火喎……家下d学生禁鈡意用手机偷拍老師,万—擺上網咪穿煲?

TwinWong    發表於 16-1-19 08:31

回覆 bamabi 的帖子

香港英文授課中學(簡稱英中英文中學EMI學校;英文稱為English as Medium of Instruction School,意思是以英語為教學語言的學校,下稱英中),廣義上包括所有以英語為主要教學語言的中學,狹義上專指「傳統英中」,即在1997年後獲香港政府前教育署(現稱教育局)特許,可以使用英文教授中一至中三年級課程的公營中學(公營中學包括政府主辦的官立中學和非政府辦學團體主辦,但受政府資助的資助中學,在本條目內亦包括按額津貼中學,即獲政府以購買學位數量給予津貼的非牟利私立中學),及一些原本是公營中學,獲准以英文授課後改為接受直接資助的中學。一般來說,「英文授課」的定義是除了普通話中國語文中國文學中國歷史中國文化相關科目,採用以中文編寫的課本和講義,並以粵語普通話講課外,其它科目如數學地理歷史、綜合科學,甚至音樂家政等,均採用以英文編寫的課本和講義,課堂上教師亦以全英語向學生講課。

在「微調中學教學語言」政策實施前,香港約8成中學是中文授課中學(或稱母語教學中學、簡稱中中中文中學等,下稱中中),此類中學的中一至中三年級,除英文科外,其它各科均採用以中文編寫的課本和講義,課堂上教師以粵語向學生講課(普通話科以普通話講課,部份中中的中國語文科、中國歷史科以普通話講課),至於中四年級及以上,則依照個別學校而定。

當「微調中學教學語言」政策於2010年9月實施後,香港的中學實際上不再二元地分為英中和中中,但坊間及傳媒仍常使用有關名詞。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%8B%B1%E6%96%87%E6%8E%88%E8%AA%B2%E4%B8%AD%E5%AD%B8

B1C就聽過,B1A就未。

Chowying 發表於 16-1-17 20:53
真的嗎? 請問直資會否好 d 呢?
大部分B1A生,中文差過英文,點可能主要用中文教?

回覆:請問開全英文班的中學=EMI英中嗎?

相信係中英夾雜,情況我估都好普遍。老師要英文好好,好流利,至可以全英授課,又要解釋得清楚亦要學生聽得明,要暢所欲言,又中又英我完全唔意外

引用:相信係中英夾雜,情況我估都好普遍。老師要

原帖由 Rattie 於 16-01-19 發表
相信係中英夾雜,情況我估都好普遍。老師要英文好好,好流利,至可以全英授課,又要解釋得清楚亦要學生聽得 ...
夾雜就問題唔算太大,始終一定有字唔明,但全中就不能接受

‹ 上一主題|下一主題