用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教,關於英文拼音
go

請教,關於英文拼音 [複製鏈接]

想問下,我仔讀英文拼音,已經學識將英文生字拆開用拼音黎讀,但係要將成個生字一次過讀出黎就唔得,請問無乜野建議?我每日同佢睇故事書,我讀一次,跟住佢又讀一次,作用唔大

5    0    0    0

引用:想問下,我仔讀英文拼音,已經學識將英文生

原帖由 taylortse 於 16-01-25 發表
想問下,我仔讀英文拼音,已經學識將英文生字拆開用拼音黎讀,但係要將成個生字一次過讀出黎就唔得,請問無 ...
阿仔幾年级?有沒有請教學校老師?了解孩子整體的語文能力進度可能比針對部份片面的問題重要。

引用:想問下,我仔讀英文拼音,已經學識將英文生

原帖由 taylortse 於 16-01-25 發表
想問下,我仔讀英文拼音,已經學識將英文生字拆開用拼音黎讀,但係要將成個生字一次過讀出黎就唔得,請問無 ...
似係blending唔夠熟啫,玩得多,同埋起首用少D音節嘅字玩熟phonics 應該問題唔大

用手指練多點,我個囡囡就系學英文拼音,外籍老師教,學左一年了,由K2開始學,己經學完,好有成效。依家K3,識默好多英文單詞同埋句子。基本上一個單詞,幾長都好,佢寫兩次就會默出來。好方便。

回覆:wesi124 的帖子

請問係問私人教授可否pm 有關資料?

我之前買了一個phonics software, 都幾好。
會教單字發字, 然後會教整個字發音...
您search 下clickN Read phonics
是一頭狗那個。

回覆:taylortse 的帖子

學咗都要多練習先識運用,你讀先,佢跟住讀,即係冇機會自己拆,冇機會運用,建議……
1.選擇啱佢程度既圖書(一頁唔多於五個佢唔識既字)
2.佢讀先,唔識,你先教
3.或一人讀一頁

引用:用手指練多點,我個囡囡就系學英文拼音,外

原帖由 wesi124 於 16-01-30 發表
用手指練多點,我個囡囡就系學英文拼音,外籍老師教,學左一年了,由K2開始學,己經學完,好有成效。依家K3 ...
可否pm這位老師的資料給我嗎?

引用:我之前買了一個phonics+software,+都幾好。

原帖由 anthony8899 於 16-01-30 發表
我之前買了一個phonics software, 都幾好。
會教單字發字, 然後會教整個字發音...
您search 下clickN Read  ...
請問你小朋友由幾歲開始使用這個software?我仔仔今年5歲,是否適合呢?

回覆 肥V 的帖子

7歲買的, 當時都好容易上手...
開頭沒有難度, 會逐個英文字母教發音。
之後, 就會教如何把每個字母拚成一個字的讀音。

但注意是全英文的, 沒有中字語音的。不過, 很簡單的, 小朋友只要跟住讀就得啦。。。

回覆 pigsa 的帖子

系觀塘apm個度附近,忘記咩大廈名了,系五樓,叫Jolly phonics 。系外藉老師創辦架,我個囡囡幾個朋友仔都系個度學的幾好。不過依家加佐價,我個囡囡舊年學系$250/堂/75分鐘。依家聽講大概要$280。佢地規定要學54堂,大概一年時間。雖然又貴時間又長,但系幾有效架,所以都值得。

你可以試太子明慧,唔係就試York,再唔得的,就要係區內搵一間來讀了。讀住一年K1先...
明年先再報好的學校喇﹗

你可以試太子明慧,唔係就試York,再唔得的,就要係區內搵一間來讀了。讀住一年K1先...
明年先再報好的學校喇﹗

回覆:wesi124 的帖子

Thanks a lot!

‹ 上一主題|下一主題